A jó koleszterin felveszi a szervezetben maradt felesleges rossz koleszterint, majd visszaszállítja azt a májba, ahol egy része az epével kiválasztódik, óvva ezzel az érfalakat. Ennek az úgynevezett HDL-koleszterinnek a szintjében okoznak emelkedést az omega-3 zsírsavak, amelyek hosszú távú hatását egy új tanulmányban vizsgálták tudósok.
Az omega-3 zsírsavak egyik népszerű forrása a halolajat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszulák, amelyek mint kiderült, egyes személyeknél növelik az agyvérzés kialakulásának esélyét.
A kutatók több mint 415 ezer 40 és 69 év közötti ember adatait elemezték, akiknek közel egyharmada jelezte, hogy rendszeresen fogyaszt valamilyen halolajat tartalmazó készítményt. A szakemberek azt találták, hogy azoknál, akiknek nem volt semmiféle szívproblémája, 5 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki stroke, illetve 13 százalékkal pitvarfibrilláció a halolaj szedése miatt. Utóbbi szapora pulzust és szabálytalan szívverést okoz, valamint növeli az agyvérzés és a szívroham kialakulásának kockázatát.
Ezzel együtt azt is megállapították, hogy azoknál a szívproblémákkal küzdő embereknél, akik rendszeresen halolajat fogyasztottak, 15 százalékkal alacsonyabb volt a pitvarfibrilláció szívrohamba torkolló progressziójának, illetve 9 százalékkal a fennálló szívbetegség súlyosbodásának kockázata.
Az eredmények fényében a tudósok hangsúlyozták, hogy az étrend-kiegészítőkre vonatkozó ajánlások potenciálisan veszélyesek lehetnek. Hogy ezeket a veszélyeket elkerüljük, fontos tisztában lennünk a kórtörténetünkkel, a genetikánkkal és az egyéb egészségügyi problémáinkkal.
(Femcafé)
(Borítókép: Vitaminok egy nő markában. Illusztráció: Getty Images)