Felhalmozódó baktériumok sokasága okozza a reggeli rossz leheletet, amelyen csak tovább ront, ha este elfelejtettünk fogat mosni, esetleg olyat ételt – gyümölcsöt, tejterméket – ettünk, amelynek a maradékai reggelre erjedni kezdenek a szánkban. Létezik azonban egy módszer, amelynek betartásával búcsút inthetünk a reggeli rossz leheletnek!

Az elfogyasztott ételek és italok, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokások, sőt a nyálunk egyéni összetétele is befolyásolja a szájszagunkat. Megfelelő szájhigiéniával azonban leküzdhető a rossz lehelet, illetve napközben könnyen szinten tartható rágógumi vagy TicTac fogyasztásával, ami segít visszaállítani a szánk eredeti pH-értékét.

Utóbbiak ellenben nincsenek a segítségünkre éjszaka, amikor a kevesebb nyáltermelés miatt a baktériumok könnyen és gyorsan képesek elszaporodni a szájban. A reggeli rossz lehelet ugyanakkor nemcsak a kórokozók jelenléte következtében alakul ki.

Ezek a baktériumok a szájban lévő elhalt hámsejtekkel és esetleges ételmaradékokkal táplálkoznak, majd kéntartalmú ürüléket hagynak maguk után, ami a szájszagot elviselhetetlenné teszi.

Mindezt tovább fokozza, ha előző este felöntöttünk a garatra, esetleg elfelejtettünk fogat mosni vagy valamilyen sajtos ételt, tejterméket, esetleg más erjedő élelmiszert fogyasztottunk. Maga az esti fogmosás ugyanakkor nem előzi meg a kellemetlen reggeli leheletet – legfeljebb enyhébb lesz tőle. Bizonyos praktikákkal azonban tovább enyhíthetünk rajta, sőt kellő odafigyeléssel búcsút is inthetünk a reggeli szájszagnak.

Ehhez nem kell más, minthogy a fogorvosok által is javasolt esti szájápolási rutinhoz tartsuk magunkat, vagyis az alapos – nagyjából 3 perces – fogmosás után fogselymet használjunk, szükség esetén többször is kitisztítva vele a fogközöket, majd legalább egy percen keresztül baktériumölő mentolos szájvízzel öblögessünk.

Ezt követően már csak tisztított víz fogyasztása javasolt, reggel pedig üde – de legalábbis semleges – leheletre ébredhetünk. Ezt még inkább bebiztosíthatjuk azzal, ha este kerüljük a már említett ételeket és az alkoholos italokat, azok fogyasztása ugyanis csökkenti a rutin hatékonyságát.

(Borítókép: A párja rossz reggeli lehelete miatt egy nő befogja az orrát az ágyban. Illusztráció: Getty Images)