A kánikulában különösen fontos odafigyelni arra, hogy milyen ételeket fogyasztunk, ugyanis bizonyos zöldségek ronthatják a közérzetünket és hozzájárulhatnak a dehidratációhoz.

Nyáron különösen fontos, hogy magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk, mivel sokkal több folyadékot veszítünk a megszokottnál. Ebből kifolyólag a legjobb nyári ételek között szerepelnek a görög- és a sárgadinnyék.

Azonban még ennél is fontosabb, hogy vannak zöldségek, amelyek általában egészségesek, de a nagy melegben többet ártanak, mint használnak.

Az egyik ilyen a spárga, ha a nyári zöldségekben gondolkodunk, mivel erős vízhajtó hatása van. Ha sok spárgát fogyasztunk, akkor több sót és folyadékot fogunk veszíteni, vagyis könnyedén dehidratálódhatunk. Sajnos ilyen a spenót is, ami nyersen oxálsavat tartalmaz, ami vesekövek képződéséhez vezethet, különösen nagy mennyiségben fogyasztva. Bár főzve kevésbé problémás, érdemes óvatosnak lenni vele nyáron – derül ki a Hamu és Gyémánt összefoglalójából.

Emellett érdemes figyelnünk a padlizsánra is, ugyanis hőtermelő hatással rendelkezik, vagyis növeli a testhőmérsékletet, ami lássuk be, hogy nem a legideálisabb a forróságban. A petrezselyem pedig vizelethajtó hatású, ezért nagy mennyiségben hozzájárulhat a deihdratációhoz.

A felsorolt zöldségeken túl érdemes figyelni a fűszeres ételekre is, ugyanis ezek is növelik a testhőmérsékletet és fokozzák az izzadást. A hőségben kerülni kell a feldolgozott ételeket is, amelyek nehezen emészthetőek a szervezet számára, így szintén növelik a testhőt.

A kánikulában tehát célszerű olyan ételeket fogyasztani, amelyek magas víztartalmúak és könnyen emészthetőek, mint például az uborka, a görögdinnye, a zeller és a saláta.

(Hamu és Gyémánt)

(Borítókép: Zeller. Fotó: GettyImages)