Egy hétmillió beszéd elemzésével készített tanulmány szerint a túl nagy meleg rontja a teljesítményünket, agresszívvá tesz, sőt még a beszédünkre is kihatással van.

Nem olyan meglepő, hogy a hőség hatással van az emberi szervezetre. Sokan nehezen alszanak miatta és árt a legtöbbek közérzetének is. Egy új kutatás most egy különleges szempontból vizsgálta meg a hőség negatív hatásait.

Különböző kutatások bizonyították már, hogy a túlzott meleg hatására a tanulók alacsonyabb pontszámot érnek a matematikai teszteken. Azt is tudjuk, hogy gyakoribb az agresszív viselkedés, sőt a bűncselekmények száma is megugrik a melegben. Most pedig az is kiderült, hogy a beszédünkre is hatással van a hőség – írja a Gizmodo alapján a hazipatika.com.

Az új vizsgálat során német kutatók hétmillió politikai beszédet vizsgáltak meg nyolc különböző országból –  Egyesült Államokból, Egyesült Királyságból, Ausztriából, Hollandiából, Új-Zélandból, Dániából, Spanyolországból és Németországból – amelyeket összehasonlítottak a beszédek elhangzásán napján mért átlaghőmérséklettel.

Az eredmény pedig az, hogy a politikusok hajlamosak rövidebb szavakat használni a beszédeikben, amikor a kinti hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 24-27 Celsius-fokot.

„A hő kognitív képességekre gyakorolt hatásának megértése kiemelt fontosságúvá válik az éghajlat felmelegedésével” – fogalmazott isto Conte Keivabu, a tanulmány társszerzője, aki a klmíváltozást vizsgálja a Max Planck Demográfiai Kutatóintézet berkein belül.

(hazipatika.com)

(Borítókép: Beszélő férfi. Fotó: GettyImages)