Szexológus árulta el a titkot, miért ébred szinte kivétel nélkül minden férfi reggeli merevedéssel. Egy biztos: az egészségünknek kifejezetten jót tesz.

Szex-szel kapcsolatos általános tévhiteket és mítoszokat oszlatott el, valamint a reggeli merevedés fontosságáról és annak okairól is részletesen beszélt nemrég Kate Moyle szex- és párkapcsolati szakértő. Moyle mindenek előtt leszögezte: az, ha egy férfi izgalmi állapotban ébred, nem egyenlő azzal, hogy be is van indulva. Ez önmagában egy pozitív egészségügyi jel.

„Az éjszakai spontán, vagy reggeli merevedés nem azt jelenti, hogy a férfi felébredt, beindult, vagy csak erotikus álmot látott; habár néha ez is előfordulhat.

Valójában ugyanakkor az egészséges keringés és az idegrendszeri aktivitás jele”

– mutatott rá a szakértő, hozzátéve, hogy a férfiaknak általában 3-5 erekciója is van éjszakánként, ezek közül az ébredéskori utolsó a legészrevehetőbb. Moyle arra is felhívta a figyelmet, hogyha a reggeli merevedések hirtelen megszűnnek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, ilyen esetben ugyanis egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

A szexológus a nemi úton terjedő betegséges kapcsán is szót ejtett. Mindenekelőtt eloszlatta azt a tévhitet, hogyha elkapunk egy az efféle betegségeket, akkor arról a tünetek miatt úgyis tudomásunk lesz, hiszen nagyon esetben tünetmentesen fertőződhetünk.

„Bárki, aki védekezés nélküli szexet folytat, ideértve a közösülés mellett a szex más formáit is, például az orális szexet, elkaphat bármilyen nemi úton terjedő betegséget. Egyes kórságok tünetmentesek, ezért érdemes rendszeresen teszteltetni egy klinikán vagy otthoni gyorstesztet használva” – figyelmeztetett Kate Moyle, felhívva a figyelmet az óvszerhasználat fontosságára.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ 2021 októberében közzétett adatai szerint a szexuális úton terjedő betegségek az Egyesült Királyságban a leggyakoribbak. Itt 2018-ban 100 ezer lakosra 93,2 gonorrhoeás eset jutott, míg a második helyen álló Írországban 49,8 eset. A dobogó harmadik fokán Dánia helyezkedett el 38 esettel, míg a negyedik helyen Norvégia (31,3), az ötödik helyen pedig Izland (29,8) végzett a tripperes esetszámokat tekintve.

(LADBible)

(Borítókép: Izmos férfi reggeli merevedéssel. Illusztráció: Getty Images)