Sokan a nagy hőség miatt úgy döntenek, hogy leveszik ruháikat a lefekvéshez. Szakértő szerint azonban ezzel nem tesszük elviselhetőbbé az éjszakát, sőt még kellemetlenebbül töltjük azt.

Az elmúlt hetekben szinte kibírhatatlan kánikula tombolt Magyarországon, aminek köszönhetően sorra dőltek meg a meleg rekordok. Ez sokakat arra késztetett, hogy éjszakára megváljanak felesleges ruhadarabjaiktól, hátha így elviselhetőbbek lesznek az éjszakák és jobban aludhassanak.

A logikusnak tűnő technika valóban valamelyest kellemesebb hőérzetet biztosít egy ideig és csökkenti az izzadást is. Egy szakértő viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a megoldás egyáltalán nem egészséges.

A mindmegette.hu gyűjtéséből kiderül, hogy ha alvás közben nem visel semmilyen ruhadarabot, akkor a magasabb hőmérséklet kellemetlen hatásai – mint az izzadás – jóval erősebben jelentkeznek. Ebből fakadóan az alvási ciklust is befolyásolja a meztelen alvás, arról nem beszélve, hogy az izzadás során jóval több folyadékot veszíthet, mintha pizsamában aludna.

Fontos tényező lehet az is, hogy amennyiben többen élnek egy háztartásban, váratlan meglepetést okozhatnak a meztelenül alvók egy közeli családtagnak is, aki reggel mit sem sejtve belép a szobába.

A szakértők szerint a ruha nélküli alvás helyett válasszon inkább olyan, könnyű anyagból készült pizsamát az alváshoz, amely távol tartja a nedvességet a bőrtől. Amennyiben így tesz, abban az esetben az izzadás bizonyos hányadát is felfoghatja, ezzel pedig a folyadékveszteség és dehidratáció veszélye is csökken.

A szakértő kiemeli, hogy a meleg nyári estéken a könnyed, selyemből vagy pamutból készült pizsamák a legkényelmesebbek. Az ilyen anyagú ruhadarabok inkább hűtenek, mintsem növelik a hőérzetet.

(mindmegette.hu)

(Borítókép: Alvó férfi. Fotó: GettyImages)