Friss kutatásban vizsgálták az egyik legnépszerűbb gyógyszer hosszú távú hatását az egészségre nézve. A kutatók azt találták, hogy bizonyos kórelőzménnyel rendelkező személyre kifejezetten veszélyesek lehetnek a közkedvelt pirulák.

Orvosi javaslatra évtizedek óta szednek napi szinten egy készítményt a szívbeteg idősek, hogy megelőzzék a súlyosabb kardiovaszkuláris betegségek kialakulását. Különösen a vérhígító hatása miatt válhat előnyükre a szer, amely ennek folytán megakadályozza a vérrögök kialakulását, így csökkentve a szívroham és a stroke kockázatát.

Kutatók ugyanakkor friss tanulmányban vizsgálták az aszpirin hosszú távú hatásait és rájöttek, hogy a szívproblémával nem rendelkező személyek esetében növelheti a vérszegénység és a túlzott vérzés kialakulásának kockázatát.

A kutatás hatására az American College of Cardiology és az American Heart Association frissítette az ajánlását, így már nem javasolják a vitatott egészségügyi előzményekkel rendelkező embereknek a gyógyszer alkalmazását.

A készítményt azoknak érdemes szedniük, akik 40 és 59 év közöttiek, valamint a 10 éves kardiovaszkuláris kockázatuk 10 százalék vagy annál magasabb.

(Economx)

(Borítókép: Egy férfi kezében egy szem gyógyszerrel. Illusztráció: Getty Images)