Az éjszakai köhögés sok esetben okozhat álmatlan éjszakát, ha pedig nem tárjuk fel az okait, akkor nagyon hamar szenvedhetünk alváshiány következtében kialakult fáradtságtól, figyelemhiánytól és koncentrációs zavaroktól, nem is beszélve a türelmetlen és esetenként agresszív viselkedésről.

Éjjelente arra ébred, hogy önre tört a köhögési roham és sehogy sem képes elmulasztani azt? Ahhoz, hogy minél előbb megszabaduljon a kellemetlen tünettől, előbb fel kell tárni annak okait, amelyek lehetnek átmeneti, könnyen kezelhető problémák, de akár komoly krónikus betegség is állhat a háttérben. Előbbiek közé tartozik, ha például szezonális megfázás gyötri, ugyanakkor lehet szó arcüreg- vagy mandulagyulladásról. Télen előidézhet még átmeneti köhögést a fűtési szezonra jellemző száraz levegő, illetve a tavaszi időszakban a légutak krónikus gyulladásával járó asztma, vagy akár allergia is, az efféle testi reakciók ugyanis éjszakánként fokozódhatnak. Ha nem allergiás, abban az esetben is irritálhatják önt olyan környezeti tényezők, mint a poratkák vagy esetleg a dohányfüst.

Az éjszakai köhögésnek szervi okai is lehetnek: savas reflux esetén a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe, ami irritálhatja a légutakat és köhögést okozhat, különösen éjszaka, amikor vízszintes helyzetben van.

Vízszintes testhelyzetben a légutakat a lecsorgó orrfváladék is irritálhatja, emellett a gravitáció miatt a légutakban lévő váladékok felfelé folyása is szűnni nem akaró köhögést eredményezhet.

Szintén komolyabb probléma, ha a köhögést valamilyen légúti bakteriális vagy vírusos fertőzés, esetleg influenza okozza, a tünetek ugyanis ilyen esetben éjszakánként súlyosbodnak. A gyulladás és a váladéktermelés növekedése miatt a köhögési inger is erősödhet.

Mit tehet ellene?

  • Légúttisztítás: Az allergének és irritáló anyagok előfordulását például poratka-védő matracborítóval és rendszeres szellőztetéssel csökkentheti a hálószobában.
  • Szoba párásítása: A páratartalom növelése a hálószobában segíthet a légutak hidratálásában és a köhögés enyhítésében.
  • Gyógyszeres kezelés: Az orvosok által felírt gyógyszerek, például asztma inhalátorok vagy savcsökkentők, segíthetnek az alapbetegségek kezelésében.

Általános egészségmegőrzés: Az egészséges életmód, mint a dohányzás elkerülése, az alkoholfogyasztás mérséklése és a rendszeres testmozgás, javíthatja az általános egészségi állapotot és csökkentheti az éjszakai köhögés esélyét.

Amennyiben a köhögés tartósan fennáll, mindenképpen forduljon orvoshoz!

(EgészségKalauz)

(Borítókép: Köhögő férfi éjszaka. Illusztráció: Getty Images)