Egy új, vérmintából végzett laboratóriumi vizsgálat 90 százalékos pontossággal képes korai stádiumban kimutatni az Alzheimer-kórra utaló elváltozásokat a legfrissebb klinikai vizsgálatok szerint. A teszt az Egyesült Államokban már forgalomba is került.

Az Alzheimer-kór ellenszerét a mai napig kutatják, a betegség ugyanis jelen állás szerint gyógyíthatatlan, habár a meglévő és a fejlesztés alatt álló kezelési eljárásokkal jelentősen lassítható az állapotromlás. Éppen ezért kulcsfontosságú a korai felismerés, hiszen élete során minden ötödik nőnél és minden tizedik férfinál kialakul a kór, amely a demencia leggyakoribb formája. Dacára azonban a betegség gyakori előfordulásának, a svédországi Lund Egyetem közleménye rámutat, hogy az Alzheimer-kór kimutatására szolgáló diagnosztikai módszerek, mint a PET-vizsgálat és az agy-gerincvelői folyadék vizsgálata, általában véve nehezen hozzáférhetők, illetve utóbbi egy kifejezetten kellemetlen eljárás. Az egyetem legújabb fejlesztése ugyanakkor egyszerű, gyors, akár az alapellátásban is elérhető eszközt kínál.

Az elmúlt öt évben megalkottak egy olyan laborvizsgálati eljárást, amely az úgynevezett 217-es foszfo-tau fehérje szintjét méri a vérben. A kutatások szerint ez alkalmas az Alzheimer-kórhoz kötődő változások kimutatására még a betegség tüneteinek megjelenése előtt, valamint hosszú távon a betegség progressziójának nyomon követésére.

Egy nemrég megjelent tanulmányban a svéd kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy klinikai körülmények között alkalmazva a teszt 90 százalékos megbízhatósággal működik, míg az alapellátó orvosok 61, a szakorvosok 73 százalékos pontossággal tudták helyesen diagnosztizálni az Alzheimer-kórt pusztán a betegek panaszainak ismeretében.

Tekintettel az új teszt egyszerűségére és magas szintű megbízhatóságára, a jövőben lehetővé válhat általa, hogy akár a háziorvosi rendelőkben fel lehessen állítani az Alzheimer-kór diagnózisát – vagy ki lehessen zárni azt. Dr. Oskar Hansson, a Lund Egyetem és a malmői Skane Egyetemi Kórház neurológus professzora, a kutatás társvezetője elmondta: következő lépésként szeretnének felállítani egy világos klinikai útmutatót a teszt alkalmazására vonatkozóan. Ugyanakkor szerinte az Egyesült Államokban már jelenleg is elérhető vizsgálati módszer egy-két éven belül az alapellátásban is megjelenhet.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egy emberi agy képe nagyító alatt. Illusztráció: Getty Images)