A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen figyelniük ahhoz, hogy testi-lelki egészségüket a lehető legjobban megőrizzék!

Egyes vitaminok ajánlott napi mennyiségének különbségei a test méretétől is függhetnek, emiatt a férfiaknak általában több A-, B-, E- és K-vitamint, valamint cinket és vasat kell fogyasztaniuk. De vajon melyek összességében a legfontosabb vitaminok a férfiak számára? Alább ennek jártunk utána!

Összegyűjtöttünk öt-öt alapvetően fontos vitamint és ásványi anyagot, amelyek megfelelő mennyiségű biztosítására a férfiaknak különösen oda kell figyelniük.

A-vitamin

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, hozzájárul a látás, a bőr és a nyálkahártyák egészségének megőrzéséhez, segíti az immunrendszert, a sejtnövekedést, és szükség van rá a spermiumok termeléséhez is. Természetes forrásai többek között az édesburgonya, a sárgarépa és a sötét leveles zöldségfélék.

B9-vitamin

A B9-vitamin fontos a férfi ivarszervek, köztük a prosztata egészségének fenntartásához. Hozzájárul a DNS-szintézishez és a vörösvértestek létrehozásához, valamint kulcsfontosságú a homociszteinszint csökkentésében, ami hozzájárul a szív- érrendszeri betegségek kockázatának mérsékléséhez, amely betegségek a férfiaknál vezető haláloknak számítanak. Legnagyobb arányban a különböző leveles zöldségekben, a hüvelyesekben és a csonthéjas gyümölcsökben található meg.

C-vitamin

A jól ismert C-vitamin köztudottan alapvető az immunrendszer egészségének fenntartásához. A férfiak tesztoszteronszintjének, a spermiumok egészségének fenntartásához is elengedhetetlen a C-vitaminban gazdag étrend. A bogyós gyümölcsök, például a homoktövis, csipkebogyó, emellett a citrusfélék és a friss zöldségek tartalmazzák a legtöbb C-vitamint.

D-vitamin

A D-vitamin serkenti a csontok egészségének fenntartásához szükséges kalcium felszívódását a bélben, így segít az idősebb korban igen gyakori csontritkulás megelőzésében. Megfelelő szintje enyhíti a görcsöket, hozzájárul a sejtnövekedés, az immunológiai működés és a glükózháztartás szabályozásához és a tesztoszterontermeléshez is. A D-vitamin a napfény hatására a bőrben termelődik, az élelmiszerek közül pedig például az olajos halak, a D-vitaminnal dúsított zsiradékok és a növényi olajok, a tojássárgája, valamint a tejtermékek tartalmazzák.

E-vitamin

Az E-vitamin védi a sejthártyát, nélkülözhetetlen tápanyag a sejtek számára és segít semlegesíteni a káros szabadgyököket a szervezetben. Hozzájárul a látás, a bőr, az agy és a szív egészségének megőrzéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez.

(Borítókép: Vitaminok egy férfi szája előtt. Illusztráció: LSOphoto/Getty)