Csak ki kell tölteni a tejet, ráborítani a müzlit és már kész is a reggeli. Rengetegen fogyasztják reggelire, holott az egyik legegészségtelenebb étel.

Még ma is árulnak számtalan olyan gabonapelyhet, amelyben több a cukor, mint egy cukrozott fánkban. Alább eláruljuk, hogy miért nem érdemes ezt fogyasztani reggelire!

A müzlinél egyszerűbb reggeli nem igazán létezik, de egy gond van vele, ami viszont igencsak nagy probléma: a legtöbb borzasztóan egészségtelen. Legfőképpen éppen a legnépszerűbb, gyerekek által is kedvelt müzlik azok, amelyek az ízesítésük, cukrozásuk és színezésük miatt minden rosszindulat nélkül mondhatók egészségtelennek. Íme néhány egészségtelen hatása az ilyen gabonapelyheknek:

  • A hozzáadott cukrot és kevés rostot tartalmazó gabonapelyhek után vércukorszint az egekbe szökkenhet, majd gyorsan csökkenhet, ami éhségérzetet okozhat nem sokkal elfogyasztása után, így kevésbé kielégítő.
  • Sok gabonafélét, különösen a gyermekeknek szánt gabonaféléket mesterséges élelmiszerfestékekkel készítik, amelyek rákkeltőek is lehetnek.
  • Ezek a színezékek a gyermekeknél olyan viselkedési problémákat is okozhatnak, mint például az ADHD.

Ha egészséges gabonapelyhet keresünk, fontos, hogy teljes kiőrlésű gabona legyen benne, amely minimális cukrot és sót tartalmazz, valamint színezék és adalékanyag mentes legyen.

Ezen felül az egészséges táplálkozás jegyében érdemes lehet hozzáadni valamilyen friss gyümölcsöt is a reggeli gabonapelyhünkhöz. 

(nosalty)

(Borítókép: Színes gabonapehely. Illusztráció: R.M. Nunes/Getty)