Különös tünetre figyelmeztette az embereket egy férfi, akinek pár éve sikerült leküzdenie a rákot. Mint azt elárulta, a szájában tűnt fel egy furcsa szimptóma, amelyről kezdetben nem is gondolta, hogy daganatot jelez.

Óvatosságra inti az embereket az angol Chris Byrne, aki hat évvel ezelőtt túlélt egy súlyos rákos megbetegedést. A 66 éves férfi egy interjúban árulta el, hogy a betegségét ugyan hetekkel a diagnózia előtt jelezte egy különös tünet, ám kezdetben nem tulajdonított neki jelentőséget. Az embereket arra figyelmeztette, hogyha hasonló elváltozást tapasztalnak a szájukban, akkor azonnal forduljanak orvoshoz.

Bryne egy, a nyelvén található fekély miatt kezdett az egészsége miatt aggódni, ám először a feleségéhez fordult. Ő tanácsolta neki, hogy forduljon orvoshoz.

„Elmentem a fogorvosomhoz, aki beutalt a kórház egy vonatkozó osztályára, ahol a fej és nyak betegségeivel foglalkoznak. Fogalmam sem volt, mi lehet a probléma, de sosem gondoltam volna, hogy rák” – mesélte Chris Byrne. Az orvosok végül mintát vettek a férfi szájából, biopsziát végeztek, majd közölték a rossz hírt: Byrne szájrákban szenvedett. Mint azt kiemelték, a betegségnek ez a formája a száj bármelyik részét érintheti, beleértve az ínyt, a nyelvet, az arc belsejét és az ajkakat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az esetek többségében a 66 és 70 év közötti korosztály érintett.

Az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) leírása szerint a szájrák tünetei közé tartozik a három hétnél tovább tartó szájfekély, a piros vagy fehér foltok, csomók, fájdalom, nyelési nehézség, beszédzavar, csomó a nyakon vagy a torokban, illetve az akaratlan fogyás. A betegség továbbá kétszer olyan gyakori a férfiak, mint a nők körében.

Byrne szerencsére idejében felfedezte a szájában kialakult fekélyt, így a műtétet követően nem volt szüksége sem sugár-, sem kemoterápiára. Ettől függetlenül elég komoly beavatkozáson esett át, amely 10 órán keresztül tartott. Ez idő alatt a sebészek eltávolították a nyelve egy részét, majd az alkarjából vett bőrből rekonstruálták azt, valamint több nyaki nyirokcsomót is eltávolítottak.

A karomon lévő heg és az új nyelvem emlékeztet arra, hogy helyesen cselekedtem, és nem haboztam elmenni a fogorvoshoz

– mutatott rá a korai orvosi vizsgálatok fontosságára Chris Byrne, aki gyógyult rákbetegként ma arra fordítja az energiái nagy részét, hogy a megelőzés mellett kampányoljon. Egy másik túlélővel együtt társalapítója volt a The Swallows fej- és nyakrák elleni jótékonysági szervezet helyi fiókjának, hogy támogatást nyújtson azoknak, akik ugyanolyan küzdelem előtt állnak, mint ő állt annak idején.

„Most már tudom, hogy mennyire fontos ismerni a saját testünket és segítséget kérni, ha észreveszünk valamit, ami nem normális a számunkra” – fejtette ki a 66 éves férfi, aki újabban egy olyan kampányhoz csatlakozott, amely során fogkrémek és szájvizek millióinak csomagolásán feltüntetik a szájrák különböző tüneteit, illetve információt szolgáltatnak arról, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni.

„Azzal, hogy egészségügyi üzeneteket helyezünk el olyan termékeken, mint a fogkrémtubusok és a szájvizes flakonok, amelyeket az emberek nap mint nap használnak, arra ösztönözzük a vásárlókat, hogy legyenek éberek a szájrák lehetséges tüneteivel kapcsolatban, és hogy idejekorán vizsgáltassák meg magukat. Sok más rákos megbetegedéshez hasonlóan a szájrák is sokkal jobb prognózissal rendelkezik, ha korán felfedezik. A tudatosság növelése kulcsfontosságú lépés, és bár sok ilyen tünetet nem a rák okoz, arra bátorítunk mindenkit, akinek bármilyen aggálya van, hogy forduljon a fogorvosához vagy háziorvosához. A szájüregi rák korai felismerése életeket menthet” – tette hozzá Peter Johnson professzor, az NHS England nemzeti rákügyi klinikai igazgatója.

(LADBible)

(Borítókép: Férfi nyitott szájjal. Illusztráció: Getty Images)