Több tízmillió páciens adatait elemezve és 34 rákfajtát vizsgálva jutottak a tudósok arra a felfedezésre, hogy két fiatalabb generáció jelentősen nagyobb kockázatnak van kitéve, ha daganatos megbetegedésekről van szó.

Hiába érnek el a kutatók egyre átütőbb eredményeket a daganatos betegségek gyógyításában, egy új kutatás azt mutatja, hogy a fiatalabb generációk sokkal nagyobb eséllyel betegszenek meg legalább 17 fajta ráktípusban.

A több tízmillió diagnózis elemzéséből kiderült, hogy a legnagyobb veszélyben az X és Y generáció tagjai vannak.

Tehát ha ön 1965 és 1996 között született, akkor sajnos az idősebbeknél is komolyabb kockázatot hordoz a szervezetében a leggyakoribb daganatos megbetegedések vonatkozásában. A rákos esetek fiatalabbak körében tapasztalt megnövekedése a szakemberek szerint akár meg is fordíthatja a betegség kezelésében elért évtizedes előrehaladást, és pesszimistább becslések szerint az érintettek száma 2020 és 2050 között akár meg is duplázódhat.

„Már eddig is számos adat mutatott rá, hogy például a vastagbélrák vagy más, emésztőrendszeri daganatok egyre nagyobb arányban fordulnak elő a fiatalabbak között, ám ezek az eredmények egyértelművé teszik, hogy a többi ráktípusban is egyre jobban eltolódik a betegek életkora a korábbi generációkról a fiatalabbak felé” – hívta fel a figyelmet dr. Hyuna Sung, a tanulmány vezető szerzője és az Amerikai Rákellenes Társaság tudományos főmunkatársa. 

A szakértők nem tudják, hogy mi áll még az esetszámok növekedése hátterében, ám az biztos, hogy az életmód változásai, a kóros elhízás és a mértéktelen alkoholfogyasztás a jelentős tényezők között van.  

(Daily Mail)

(Borítókép: rossz diagnózis. Illusztráció: Getty Images)