Egy kutatás szerint a cukorbetegek esetében bizonyos ételek gyakori fogyasztása jelentősen növeli a vesebetegségek kialakulásának kockázatát.

Súlyos vesekárosodásokat okozhatnak a vörös és a feldolgozott húsok cukorbeteg nőknél – figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

A vörös húst imádó cukorbeteg nők nagy veszélynek teszik ki magukat

A Nature-ben megjelent tanulmány szerzői arra jutottak, hogy a vörös, a fehér és a feldolgozott húsfélék fogyasztása, valamint a cukorbetegség miatt kialakuló vesekárosodás (diabéteszes nefropátia – DN) kialakulásának valószínűsége között összefüggés lehet. Kutatásukba olyan 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőket vontak be, akik rendszeresen fogyasztottak a fentebb felsorolt húsokból. 

A tudósok az eredményekből azt látták, hogy a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztása jelentős mértékben növelheti a diabéteszes nefropátia és más vesekárosodások kialakulásának kockázatát.

Ezzel szemben a fehér húsok mintegy 80 százalékkal csökkentik azt.

(HáziPatika)

(Borítókép: Marhabélszín. Illusztráció: SimpleImages/Getty)