A szűrések fő célja, hogy a még tünet- és panaszmentes embereket megvizsgálják, felkutassák az esetleges rejtett betegségeket. Sok betegség gyógyíthatósága múlik azon, hogy mikor fedezik fel.

A kormány nemrég módosította az egészségbiztosítási jogszabályokat, ami azt jelenti, hogy több népegészségügyi célú szűrővizsgálat is kötelezővé válik 2025. január 1-től. Az alábbiakban összeszedtük, hogy a szakemberek ajánlásai alapján melyek a legfontosabb szűrővizsgálatok, amelyeket évente mindenkinek legalább egyszer el kéne végeztetnie. 

A törvénymódosítás következtében a méhnyakszűrés – különös figyelemmel a méhnyakelváltozások sejtvizsgálatára –, az emlő lágyrész röntgenvizsgálatán alapuló emlőszűrés, illetve a vastag- és végbélszűrés válik kötelezővé. Az előbbieken kívül is vannak azonban olyan vizsgálatok, amelyeket évente egyszer érdemes elvégeztetni. 

Évente javasolt a teljes labor-, vizelet-, PSA (prosztata specifikus antigén)- és hasi ultrahang-vizsgálatok, valamint a mellkasröntgen is.

Van azonban három szűrővizsgálat, amelyeket fentebb még nem említettünk, íme melyek ezek!

Prosztataszűrés

A prosztatarák főleg az idősebb férfiakat érinti, az első elváltozást azonban már 45 éves kor körül is fel lehet fedezni. A kialakulás évekig tarthat, a panaszok pedig csak sokkal később jelennek meg, abban a fázisban, amikor már sokkal nehezebb a gyógyítás. A korai fázisban sokszor tünetmentes, így a szűrés ebben az esetben tényleg életmentő lehet. 

Csontsűrűségmérés

Ennek során a csontok ásványianyag-tartalmát ellenőrzik. A csontveszteség mind a két nem esetében 50 éves kor felett kezdődik meg, a nőknél gyorsabb ütemű, hiszen a változókori hormonszint változás sokat ront a helyzeten. A vizsgálatra tehát kétévente van szükség, ha pedig csontritkulás gyanúja merül fel, akkor csökkenteni kell a dohányzást, a túlzott kávéfogyasztás, növelni a kalcium mennyiségét és átalakítani az életmódot.

Bőrgyógyászati vizsgálatok

Az utóbbi időszakban egyre többeknél fedeztek fel bőrdaganatot. Az egyik legrosszabbindulatú betegség a melanoma, amelynek kialakulásában nagy szerepet játszik az anyajegyek mennyisége. A rendszeres vizsgálat lényegesen növeli a megfelelő időben való felismerést, így nagy az esélye a gyógyulásnak is.

(Borítókép: Egy orvos és a betege kiértékeli a szűrővizsgálat eredményeit. Illusztráció: Tom Werner/Getty)