A vastagbélrák aránya az 1990-es évek eleje óta csaknem megduplázódott, és egyre több fiatalnál diagnosztizálják, sajnos sokszor már előrehaladott állapotban a betegséget.
A vastagbelet érintő daganatok esetében nem csak a genetika, de az étrend is meghatározó szerepet játszik a szakértők szerint, és a kutatások eredményei az utóbbi időben nem csak a cukros és az ultrafeldolgozott élelmiszerek szerepére mutattak rá. Az elégtelen rostbevitel a sejtek gyorsabb öregedéséhez és bizonyos rákos megbetegedésekre való fogékonyságához vezethet egy friss adat szerint.
Dr. Walter Kim, az arizonai Brio-Medical Rákklinika onkológusa a Daily Mail kérésére elmondta, mi az az optimális étrend, ami segít megelőzni az emésztőrendszeri, legfőképpen a vastagbéldaganatokat.
Reggeli
- Az első legfontosabb dolog felkelés után két pohár víz elfogyasztása, mivel a víz segít feloldani a tápanyagokat, így azok könnyebben szívódnak fel az emésztőrendszerben.
- Vegyes gyümölcsök joghurttal keverve. Ez gyakran 15-20 gramm fehérjét tartalmaz adagonként, és párosítható egészséges olajokkal, például dióval vagy dióvajjal, gyümölcsök közül pedig érdemes magas rosttartalmúakat választani, mint a málna vagy az áfonya.
- Túrót is érdemes a gyümölcsökkel keverni, ugyanis magas a kalciumtartalma, ami az Amerikai Rákellenes Társaság szerint bizonyítottan csökkenti a vastagbélrák kockázatát.
- Teljes kiőrlésű kenyér zsírszegény vajjal, a megfelelő rostbevitel érdekében, mivel a rostok nélkülözhetetlenek a széklet súlyának és méretének növeléséhez, lágyítják azt, és lehetővé teszik, hogy könnyen áthaladjon az emésztőrendszeren. Ezáltal csökken az az az idő, amíg a lehetséges rákkeltő anyagok érintkeznek a vastagbél nyálkahártyájával.
- Vegetáriánus omlett grillezett zöldségekkel, például gombával és avokádóval, és/vagy spenóttal. A spenót azért egészséges választás, mert nemcsak rostban gazdag, hanem antioxidánsokban, például C- és E-vitaminban is. A gombák pedig béta-glükánt tartalmaznak, amely bizonyítottan serkenti az immunrendszert a rákos sejtek megtámadására.
Ebéd
- Egy rohanós napon egy előre gyártott szendvics jó ötletnek tűnhet, ám a szakember szerint ezt jobb elkerülni. Feldolgozott húskészítményt tartalmaz, ami a WHO beosztása szerint az 1-es csoportba, tehát a bizonyítottan rákkeltő anyagok közé tartozik. Emellett a feldolgozott húsok magas nátrium- és telített zsírtartalmúak, ami puffadáshoz és székrekedéshez vezethet, növelve a vastagbélrák kockázatát.
- Jobb megoldás, ha több teljes értékű élelmiszert és sovány fehérjét, például sovány húsokat, halat, tenger gyümölcseit, sótlan dióféléket, magvakat, babot, lencsét vagy szójatermékeket fogyasztunk.
- Tonhal, lehetőleg frissen. Ha mégis konzervet választunk, az orvos azt ajánlja, hogy ne az olajos hanem a vizes változatot vegyük meg.
- Egy tál miso leves, ami a görög joghurthoz hasonlóan probiotikumokat tartalmaz, amelyek segítenek az egészséges bélbaktériumok táplálásában. Azonban magas nátriumtartalma miatt mértékletesen kell fogyasztani.
- Ne dőljön be a nitrátmentes címkéknek! Dr. Kim szerint ezek is tartalmaznak bizonyos mennyiségű nitrátot, amiket szervezetünk rákkeltő nitritekké alakít át.
Vacsora
- Steak vagy hamburger helyett válasszon egy szelet sült lazacot, javasolja a szakember. Az omega-3 zsírsavak mellett a lazac egyike a kevés természetes D-vitamin-forrásnak, amely a szervezet immunrendszerét is támogatja, és kutatások szerint csökkenti a vastagbélrák kockázatát is, ráadásul gátolja a rákos sejtek növekedését
- Az orvos javaslata alapján érdemes a lazac mellé spárgát választani,
- Karfiolpüré burgonyapüré helyett: a karfiol rengeteg rostot tartalmaz, miközben kalóriában és szénhidrátban is alacsonyabb. Antioxidánsokban viszont gazdagabb, ami csökkentheti a rák kockázatát.
- A rostban szegény hagyományos tészta helyett érdemes olyan alternatívákat választani, mint pl. a hüvelyesekből, álgabonákból vagy épp zöldségekből készült tészták.
(Borítókép: az orvos brokkolit ajánl. Illusztráció: Getty Images)