Egy új tanulmány szerint az erős és rendszeres kannabiszhasználat jelentősen növelheti a fej- és nyakrák kialakulásának esélyét.

Egy friss kutatás, amelyet a livescience.com ismertetett, arra hívja fel a figyelmet, hogy a kannabisz rendszeres fogyasztása komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A tanulmányban több mint 116 ezer amerikai felnőttet vizsgáltak, akik kannabiszhasználati zavarban (CUD) szenvednek. Az adatok egy 20 éves időszakot ölelnek fel. 

Az eredmények szerint ezeknél a személyeknél 3,5-5-ször nagyobb a valószínűsége annak, hogy fej- vagy nyakrákot diagnosztizáljanak.

A kutatók, köztük dr. Niels Kok, a Dél-kaliforniai Egyetem munkatársa, megállapították, hogy a CUD-ban szenvedők esetében gyakoribb a száj-, torok-, hangszál-, nyálmirigy- és nyelvrák előfordulása.

Ennek a kockázati tényezőnek a felderítése azért fontos, mert a feji és nyaki rák megelőzhető lehet, ha az emberek tudják, mely viselkedésmódok növelik a kialakulásuk kockázatát

– hívta fel a figyelmet dr. Kok. A kutatás során a CUD-ban szenvedőket azonos korú és nemű emberekkel hasonlították össze, figyelembe véve az alkohol- és dohányfogyasztási szokásaikat is. Kiderült, hogy bár a CUD-ban szenvedők körében magasabb a fej- és nyakrák kialakulásának esélye, a hypopharyngealis rák, amely a torok alsó részét érinti, kivételt képez.

A tanulmány nem tudta egyértelműen meghatározni, hogy a kannabisz füstje vagy más összetevők, például a THC aktiválja-e azokat az enzimeket, amelyek hozzájárulnak a rák kialakulásához. További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a különböző fogyasztási módok – például az inhalálás vagy az étkezési formák – milyen mértékű kockázatot jelentenek.

(Borítókép: Egy férfi marihuánát sodor. Fotó: Getty Images)