A fazonírozott szakállas férfiak világában nem ritka, hogy az erősebbik nem képviselőinek a kezében is alkalomadtán feltűnik egy szemöldökcsipesz, hiszen bár fájdalmasabb, mint a borotválás, a kósza szőrszálak kitépésével szabályosabb és hosszan tartóbb kontúrvonalat kaphatunk. Mégis, ennek a módszernek komolyabb egészségügyi hátulütői is lehetnek

Az arcszőrzet tépkedése nem hinnénk, hogy gyakori jelenség, ám ha a nők esetében belegondolunk egy-egy kósza fekete szál kinövésébe bajusz-tájékon, vagy a férfiak esetében a szabályosra nyírt szakáll kontúrvonalának a hosszú távú fenntartásába, akkor rájövünk, hogy a szemöldökcsipesznek valószínűleg komolyabb szerep jut mind a nők, mind a férfiak kezében. A gyakorlat persze nem fájdalommentes, ám a kellemetlen érzésen túl egyéb problémákat is okozhat. 

Az egyik ilyen probléma, hogy az arcszőrzet kitépésekor begyullad a szőrtüsző, a kitépett szál helyén pedig folt keletkezhet.

Némileg csökkenthetjük a kockázatot, ha a szedegetés előtt felmelegítjük egy kicsit az arcbőrünket például meleg vizes mosakodással, ám a legjobb, ha megpróbáljuk elhagyni a csipesz használatát. Erre kiváló motiváció lehet egy nemrégiben közzétett videó, amelyen szimuláció mutatja be, hogy pontosan mi történik a bőrünk alatt, illetve a bőrünkkel, ha csipesszel esünk neki az arcszőrzetünknek.

A videó remekül szemlélteti, hogy a kitépett szőrszál helyén visszanövő szőr nagy eséllyel benőhet, gyulladást és gennyes plakkokat okozva a bőrfelületen. A rendszeres tépkedés továbbá azt eredményezheti, hogy az adott helyen egy idő után nem nő több szőr. Ez persze bizonyos esetekben még előnyös is lehet, ha ez a hosszú távú céljaink között szerepel, ám később ezt is megbánhatjuk, hiszen a divat mindig változik. 

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi szemöldökcsipesszel tépi ki egy arcszőrét. Illusztráció: Getty Images)