A végbéltáji fájdalom különféle egészségügyi problémákra utalhat, az aranyértől kezdve a fertőzésekig. Ismerje meg a nyolc leggyakoribb okot, és tudja meg, mikor érdemes orvoshoz fordulni.

A végbéltáji fájdalom kellemetlen és zavaró tünet, amely számos okból eredhet. Gyakran az emberek nem beszélnek róla nyíltan, mivel az intim területet érintő problémákat sokan kínosnak találják. Azonban fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges kiváltó okokkal, és szükség esetén időben forduljunk orvoshoz. Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb okokat, amelyek végbéltáji fájdalmat okozhatnak.

1. Aranyér

Az aranyér talán a leggyakoribb ok, ami végbéltáji fájdalmat okozhat. A végbélnyílás környékén kialakuló duzzanatok égő, viszkető érzést keltenek, és gyakran vérzéssel jár, különösen székeléskor. Az aranyér súlyossága változó lehet: az enyhébb esetekben a csomók a végbélen belül maradnak, míg a súlyosabb formáknál a csomók kitüremkednek, és akár műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Ha aranyeres tüneteket tapasztal, javasolt ülőfürdők és aranyér elleni kenőcsök alkalmazása, de ha a fájdalom és a duzzanat nem enyhül, mindenképp keressen fel egy proktológust.

2. Végbélrepedés (anális fisszúra)

A végbélrepedés egy másik gyakori ok, amely erős fájdalommal és véres székletürítéssel jár. Ez az állapot akkor alakul ki, amikor a végbél nyálkahártyája megreped, ami gyakran a kemény széklet vagy erőltetett székelés következménye. A repedés rendkívül fájdalmas lehet, különösen székeléskor, és gyakran nehezen gyógyul. Enyhébb esetekben meleg ülőfürdők és érzéstelenítő kenőcsök segíthetnek a fájdalom enyhítésében, de ha a repedés nem gyógyul, érdemes orvosi segítséget kérni.

3. Bél endometriózis

Nők esetében a bél endometriózis is okozhat végbéltáji fájdalmat. Az endometriózis során a méh nyálkahártyához hasonló szövetek a belek falába is behatolhatnak, ami székrekedést, hasmenést, puffadást és fájdalmas bélmozgásokat okozhat. Ezen kívül ciklikus rektális vérzés is előfordulhat. Az endometriózis diagnózisa ultrahangos vagy radiológiai vizsgálatokkal állapítható meg, és hormonális terápia vagy műtét lehet szükséges a kezelésére.

4. Nemi úton terjedő fertőzések

Szexuális úton terjedő betegségek, mint például a chlamydia, gonorrhoea, herpesz vagy HIV, szintén okozhatnak végbéltáji fájdalmat. Ezek a fertőzések gyakran viszketéssel, égő érzéssel és gennyes váladékozással járnak. Fontos, hogy a tünetek észlelésekor mielőbb orvoshoz forduljon, hiszen a korai diagnózis és kezelés segít megelőzni a szövődményeket.

5. Végbéltályog

A végbéltályog egy gennyes gyulladás a végbélnyílás környékén, amely súlyos fájdalmat, duzzanatot és magas lázat okozhat. A tályog gyakran spontán kifakad, ami enyhíti a fájdalmat, de ha ez nem történik meg, sebészi beavatkozás válhat szükségessé. Az időben történő orvosi beavatkozás elengedhetetlen a tályog teljes eltávolítása és a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében.

6. Gyulladásos bélbetegség

A colitis ulcerosa és a Crohn-betegség, amelyek gyulladásos bélbetegségek, szintén okozhatnak végbéltáji fájdalmat. Ezeket a betegségeket a bélfal gyulladása jellemzi, ami hasi fájdalmat, véres hasmenést és bélmozgás során jelentkező fájdalmat okoz. A kezelés célja a gyulladás csökkentése, ami gyógyszeres kezeléssel vagy súlyosabb esetekben műtéti beavatkozással érhető el.

7. Sugárterápia mellékhatásai

Végbélrák vagy más kismedencei daganatok esetén alkalmazott sugárterápia szintén okozhat végbéltáji fájdalmat. A sugárzás gyulladást okozhat a kezelt területen, ami fájdalmat eredményezhet székelés előtt és után is. Fontos, hogy a sugárterápia során jelentkező mellékhatásokat jelentse kezelőorvosának, hogy az esetleges dózis módosítása vagy a kezelés ideiglenes felfüggesztése megfontolható legyen.

8. Anális rák

Bár ritka, de az anális rák is okozhat végbéltáji fájdalmat. Ez a daganattípus a végbélnyílás körüli szövetekből indul ki, és gyakran HPV-fertőzés áll a hátterében. Tünetei közé tartozik a fájdalom, vérzés, viszketés, valamint a végbélnyílás körüli csomók megjelenése. Az ilyen tünetek észlelésekor haladéktalanul forduljon orvoshoz, hiszen a korai felismerés kulcsfontosságú a sikeres kezelés szempontjából.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a végbéltáji fájdalom 48 órán belül nem enyhül, vagy súlyosbodik, mindenképpen keressen fel egy proktológust vagy gasztroenterológust. A fájdalommal járó véres széklet, bélmozgások változása vagy egyéb kísérő tünetek esetén is elengedhetetlen az orvosi konzultáció, mivel ezek komolyabb problémák jelei is lehetnek.

Egészségkalauz

(Borítókép: