Vannak olyan ételek, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Ám hiába egészségesek, ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, károsak is lehetnek.

Nem, nem arról van szó, hogy újabb élelmiszeripari átverés áldozatai vagyunk, a következő ételek valóban egészségesek – bizonyos mennyiségig. Viszont túlfogyasztásuk komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Keresztesvirágú zöldségfélék

Sok minden szól amellett, hogy ezek a növények gyakori szereplői legyenek az étkezéseinknek, hiszen gazdagok rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és DNS-védő enzimekben, úgynevezett glükozinolátokban is. Ám túlzott fogyasztásuk nem csak puffasztó hatású, de emellett goitrogéneket is tartalmaznak, ezek az anyagok pedig megzavarják a pajzsmirigyhormonok termelődését.

A kelbimbó és a kelkáposztafélék a legveszélyesebbek ilyen szempontból, ám ha nem akarunk lemondani a jótékony hatásukról, akkor érdemes mindenképpen főzve fogyasztani ezeket, mivel a hőkezelés nagymértékben csökkenti a goitrogének mennyiségét.

Fahéj

Nem csak az ízével varázsolja el az ételeket, és a fogyasztóit, de afrodiziákumként is számon tartják. Ráadásul ez a fűszer antioxidánsokban is nagyon gazdag, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a vércukor- és koleszterinszint szabályozásában. Az európai piacon jellemzően a Ceyloni és a Cassia fahéj fordul elő, és az utóbbinak sokkal magasabb a kumarintartalma. A kumarin egy természetes vegyület, ám nagy mennyiségben bizonyítottan károsítja a májat, súlyosabb esetben májgyulladáshoz vezet és sárgaság alakulhat ki, ráadásul a rák kockázatát is növeli.

Barna rizs

A fehér rizzsel ellentétben ez a változat tartalmazza a korpát és csírát is, amelyek természetes módon tele vannak tápanyagokkal, többek között rosttal és mangánnal. A barna rizs azonban szervetlen arzént is tartalmaz, amit a növény a talajból szív fel, és mivel a szem legkülső rétegeiben tárolódik (amelytől a fehér rizs megszabadul), mi fogyasztjuk el.

Természetesen ahhoz nagyon sok barna rizst kellene elfogyasztani, hogy halálos arzénmérgezést kapjunk, ám ez a vegyület már kis mennyiségben is számtalan egészségügyi problémát okoz, és rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták.

(Marha)Máj

A marhamáj egy abszolút tápanyagbomba. Nemcsak fehérjében gazdag, hanem többek között A-vitaminban, B12-vitaminban, rézben, vasban és kolinban is. Ám ez a gazdagság néha komoly problémákat is okozhat. A túl sok A-vitamin fejfájást, hasmenést, komolyabb esetekben akár májkárosodást, terhes nőknél pedig a magzat károsodását okozhatja. A réz túladagolása is járhat mérgezéses tünetekkel, bár ehhez azért komoly mennyiséget kell elfogyasztani.

Mandula

Igaz, tele van kalóriával, ám a mandula sok fehérjét és rostot is tartalmaz. Nem beszélve az E-vitaminról, a B12-vitaminról és olyan ásványi anyagokról, mint a magnézium, a foszfor és a réz. A mandula azonban sok más csonthéjas, illetve hüvelyes növényhez hasonlóan fitátot (vagy fitinsavat) is tartalmaz, amely anti-tápanyagként ismert. A fitát gátolja az olyan ásványi anyagok felszívódását a szervezetben, mint a cink, a vas és a kalcium. A mandula vízbe áztatása segíthet eltávolítani a fitát egy részét.

Szója

A szója nem csak a vegetáriánusok és vegánok étrendjének fontos eleme, remek növényi alapú fehérjeforrás, és izoflavonjai köztudottan segítenek számos, az öregedéssel összefüggő betegség leküzdésében. Ám egyáltalán nem mindegy, milyen forrásból származik.

Nem csak a génmódosított, leginkább feldolgozott élelmiszerekben található változattal érdemes csínján bánni, de érdemes tudni, hogy a szója nagy mennyiségű kadmiumot is felszívhat a műtrágyázott talajból. Ez a nehézfém hosszú távú kitettség esetén csont és vesekárosodást okozhat. Természetesen ezt is inkább az feldolgozott szójakészítményekben lehet megtalálni.

Túlzott fogyasztása ráadásul a benne található fitoösztrogének miatt megzavarhatja a hormonrendszer működését is, különösen pajzsmirigy alulműködés kialakulásának kockázatát növeli.

+1 Citromos víz

Ha citromot adunk a sima vízhez, akkor nem csak az ízélményt fokozzuk, de C-vitaminnal és más antioxidánsokkal is felturbózzuk azt. Mégsem érdemes literszám kortyolgatni a citromos vizet, ugyanis a citromban található savak tartós fogyasztása károsíthatja a fogzománcot. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen apró seb is található a száj nyálkahártyáján, a citromsav azt is irritálhatja.

(msn.com)

(Borítókép: női vásárló egy szupermarketben. Illusztráció: Getty Images)