Egy új kutatás szerint a földrajzi kúpcsiga mérgében található toxikus anyag áttörést hozhat a cukorbetegség és más hormonzavarok kezelésében.

Egy friss kutatás szerint a világ egyik legveszélyesebb tengeri élőlénye, a földrajzi kúpcsiga mérge lehet a kulcs egy új cukorbetegség elleni gyógyszer kifejlesztéséhez.

A Palau körüli vizekben élő csiga mérge kapcsán nemrég fedezték fel tudósok, hogy egy olyan anyagot tartalmaz, amely utánozza az emberi szomatosztatin nevű hormont. Ez a hormon felelős a vércukorszint és más hormonok szabályozásáért a szervezetben.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a csigaméreg különleges tulajdonságai – amelyekkel a csiga megbénítja a zsákmányát – hosszabb ideig hatnak, mint a természetes szomatosztatin. Ezért gondolják, hogy a csigaméregben rejlő anyagok új utakat nyithatnak meg a cukorbetegség és más hormonzavarok kezelésében.

Az igazán izgalmas ebben a felfedezésben az, hogy a hagyományos kezelések sokszor csak rövid távú megoldást nyújtanak, míg a csigaméregből származó toxin hosszabb hatású alternatívát jelenthet. Ha a kutatók sikeresen alakítják át ezt a toxint biztonságos, emberi használatra alkalmas gyógyszerré, az hatalmas előrelépést jelenthet a cukorbetegség kezelésében.

Bár a kutatás még folyamatban van, a szakértők már most reménykednek benne, hogy a tengeri csiga mérgében rejlő lehetőségek valóban forradalmasíthatják a jövő gyógyszereit.

(Borítókép: Tengeri csiga. Fotó: Getty Images)