„Az olyan édességek, mint a lekvár és a gumicukor ártanak a legkevésbé a szervezetnek, sőt hasznosak lehetnek” – mondta legnagyobb meglepetésére Anastasia Lebedeva, a ROSBIOTECH Egyetem Dietetikai Tanszékének docense.
Az egyetemi kutató professzor elmondása szerint a pektinből készült gumicukor például a bél mikroflórájára is pozitív hatással van.
A gumicukor egyébként gyakori választás sportolók körében is, amikor gyors energiaforrásra van szükségük.
Ezen felül a professzor kiemelte, hogy kisebb mennyiségben – napi 100-120 gramm – bátran fogyaszthatunk túró alapú édességeket is: túrótortát gyümölccsel vagy más süteménnyel, édes túrót, akár mázasat is. Ezen édességek bármelyike kevésbé káros az egészségre, mint például egy cukorka, vagy csokoládé – ecsetelte a szakértő a RIA Novosztinak adott interjújában.
„A lekvárt hasonlóképpen a pektin vagy a kollagén alapján kell kiválasztani. Ugyanakkor az édesség kedvelőinek figyelniük kell a cukor mennyiségére az összetételben” – jelentette ki Lebegyeva, aki szerint a mértékletesség is fontos.
(Borítókép: Eperlekvár. Illusztráció: Larissa Veronesi/Getty)