A szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát számos tényező növeli, többek között az életkor, a dohányzás, és az alkoholfogyasztás, azonban az életmódváltással jelentősen csökkenthetjük a betegség kockázatát.

A szájüregi daganatok előfordulása évről évre nő, és évente mintegy 135 000 ember életét követelik világszerte. Magyarország különösen érintett, hiszen Európában itt diagnosztizálják a legtöbb új esetet, és sajnos a halálozási arány is kiemelkedően magas. Ahogy az Egészségkalauz is kiemeli, a daganatok kialakulásának esélye több tényezőn is múlik, amelyek között megtalálhatók az életkorral és genetikával kapcsolatos, nehezen befolyásolható tényezők, de jelentős szerepe van az életmódnak is.

A férfiak kétszer nagyobb eséllyel szembesülnek szájüregi daganatokkal, mint a nők, és leginkább az 55 év felettieket érinti a betegség, ahol az átlagéletkor 62 év. A genetika is közrejátszik: ha a családban már előfordult ilyen daganat, érdemes különösen odafigyelni a megelőzésre és rendszeres szűrővizsgálatokra.

Az életmódbeli tényezők közül a dohányzás és az alkoholfogyasztás különösen veszélyes. Az érintettek 80%-a dohányzott, és 70%-uk rendszeres alkoholfogyasztó volt. A két szokás együttesen még nagyobb eséllyel vezet a betegséghez. Az utóbbi években a humán papilloma vírus (HPV) fertőzöttsége is egyre több esetben szerepel a szájüregi daganatok okai között.

A daganatok korai stádiumban gyakran nem mutatnak látványos tüneteket, de bizonyos elváltozások, mint a leukoplakia vagy a lichen planus, előjele lehet egy későbbi, súlyosabb problémának. Ezekre érdemes odafigyelni, mivel a korai felismerés és az életmódváltás jelentősen csökkentheti a súlyosabb következmények kockázatát.

(Borítókép: egy orvos vizsgálja a beteget. Illusztráció: Getty Images)