Vannak, akik gond nélkül isznak egymást után, míg mások egyenesen undorodnak tőle. De vajon milyen egészségügyi kockázatai lehetnek mindennek?

Dr. Bobbi Pritt, a Mayo Clinic patológusa és klinikai mikrobiológusa a Huffpost-nak nyilatkozott arról, hogy milyen veszélyek fenyegetik azokat, akik úgy döntenek, hogy egymás után azonos pohárból isznak.

A cikkből az derül ki, hogy minél többet kortyolunk közös italból, annál nagyobb a kockázata hogy elkapunk valamit. Emellett nem mindegy az sem, hogy milyen helyszínen történik az ital megosztása. „A zsúfolt bárok kockázatosabbak, egyszerűen azért, mert kevésbé szellőznek, és nagyobb az esélye annak, hogy közelebb kerülj valakihez, aki beteg, azonban az ital típusa általában nem befolyásolja a fertőzés kockázatát” – tette hozzá Jennifer Dunphy, a Regal Medical Group egészségügyi főképviselője.

A szakemberek elmondták azt is: a pohár és a palack megosztása között nincs kockázati különbség.

Tévhit viszont, hogy az alkoholos italok megosztása kevésbé rizikós, mert az alkohol elpusztítja a kórokozókat: „A 80-90 százalékos  alkoholtartalom elpusztítja a baktériumokat, gombákat és vírusokat. De a legelterjedtebb alkohol, amelyet iszunk, az etanol, és annek koncentráció a borban körülbelül 12 százalék, a szeszes italokban pedig 40 százalék” – magyarázta már dr. Bobbi Pritt.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a legkevésbé kockázatos személy, akivel megoszthatunk egy italt, a párunk, hiszen vele más módokon – például csók útján – is rendszeresen és közvetlenül érintkezünk.

„Ha rendszeresen megcsókolsz valakit, aki beteg, vagy ha megosztasz egy italt az illetővel, az csak növeli a betegség elkapásának kockázatát. Ennek az az oka, hogy az ember fertőző ciklusának időszakában a legmagasabb a vírusterhelés, és ha ezalatt az idő alatt egy italt fogyasztunk, az hozzájárul a teljes vírusterheléshez. Bár az egészséges immunrendszer alkalmas arra, hogy leküzdje azokat a vírusokat, amelyekkel érintkezésbe kerül, minél több vírusrészecskének van kitéve a szervezete – a csókolózás és az italok megosztása révén – annál erőteljesebb támadásnak van kitéve az immunrendszer” – magyarázta Dunphy.  

A szakemberek mindezek fényében általában véve óva int az italok megosztásától.

„Az italok megosztása nem veszélytelen. Súlyos bakteriális és vírusos fertőzésekhez vezethet, amelyek egész életen át tartó következményekkel járhatnak. Bármilyen fertőzés, amely nyállal terjed, átterjedhet italfogyasztással. Ha meg kell osztanod egy italt, a legjobb, ha külön poharakba töltöd, vagy végső esetben külön szívószálon keresztül isszátok”

(Borítókép: Egy pár közös pohárból iszik. Illusztráció: Image Source/Getty)