„Vigyázzon, mit vesz a szájába” – figyelmeztet egy szívsebész, aki felsorolta azokat a dolgokat, amelyeket mindenképp érdemes kerülnünk, ha meg akarjuk őrizni az egészségünket.

A keringésünkre, szívünkre veszélyes dolgokra figyelmeztetett nemrég egy brit szívsebész, dr. Jeremy E., aki elárulta, hogy szakértőként pontosan miket kerül annak érdekében, hogy megőrizze az egészségét. A tanácsait nekünk, magyaroknak is érdemes megfogadnunk, ugyanis uniós viszonylatban a középmezőny elején helyezkedünk el, ami a kardiovaszkuláris betegségek miatti halálozást illeti.

Számokban, az Európai Unióban a halálozások 32,7 százalékát okozta valamilyen szív-és érrendszeri betegség az Eurostat adatai szerint. Magyarország a 13. helyen állt a rangsorban, itt 100 ezer esetből 1718-ban keringési betegség állt a halálozások hátterében. 

Magyarországon szintén vezető halálok a kardiovaszkuláris betegség: 2022-ben 136 ezer 446 halálesetből 41 ezer 330 alkalommal állt ilyen kór a háttérben a KSH adatai szerint.

„A szívkoszorúér-betegség, más néven ischaemiás szívbetegség a szívbetegségek leggyakoribb típusa. Ez a leggyakoribb oka a szívinfarktusnak, és 2019-ben világszerte ez szedte a legtöbb áldozatot mind a nők, mind a férfiak körében” – mutatott rá a Brit Szív Alapítvány. Hazánkban például a fentebb említett több mint 40 ezres adatból 25 ezer 385 esetben okozta szívkoszorúér-betegség a halált.

A lesújtó globális adatok arra sarkallták dr. Jeremy E. londoni szívsebészt, hogy felmérje a lehetséges megelőző intézkedéseket, majd elárulta azt a négy dolgot, amelyet ő maga rendszeresen kerül, és erre buzdítja az összes embert, ha szeretnék elkerülni a sok esetben végzetes szív- és érrendszeri betegségeket.

1. Dohányzás

„A dohányzás tönkreteszi a tüdőt, tüdőrákot, magas szív- és érrendszeri kockázatot, szívrohamot és agyvérzést okoz. Ne dohányozzatok!” – hívta fel a figyelmet egy nemrégiben készült TikTok-videóban a szakember, rámutatva egyúttal arra, hogy a dohányzás a megelőzhető betegségek és halálesetek vezető oka az Egyesült Királyságban.

2. Alkoholfogyasztás

„Utálom, hogy ezt kell mondanom, de mérgező. Mérgező a tested minden sejtjére” – kezdte az alkohol kapcsán a doktor. „A te tested, a te szabályaid, te magad döntöd el, de számomra az alkohol elhagyása valószínűleg az egyik legmeghatározóbb döntés volt, amit felnőttként hoztam. Minden menő srác ezt csinálja. Próbáld ki” – fogalmazott.

A nemzeti brit statisztikai hivatal szerint 2022-ben az alkoholfogyasztással kapcsolatos halálesetek száma Angliában és Walesben eddig nem tapasztalt magasságokba szökött 7 ezer 423 esetszámmal. Magyarországon ilyen adat nem fellelhető, hazánkban a májbetegségek miatt bekövetkezett halálesetek száma áll ehhez a legközelebb, sok esetben ugyanis alkoholfüggőség vezet májkárosodáshoz.

3. Üdítőitalok

A Harvard egészségügyi intézet jelentése szerint azoknál az embereknél, akik hetente több mint öt, cukorral édesített üdítőitalt isznak, nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek a korai szívbetegség jelei, mint azoknál, akik csak egyet fogyasztanak. Anélkül, hogy erre különösebb magyarázatot adna, dr. Jeremy E. elmondta:

Üdítőitalok, folyékony halál. Csak ne igyuk meg ezeket. Ennyi.

4. Kenyér és tésztafélék

„Kerüljük a kenyereket és a tésztákat, pontosabban a finomított liszteket és a búzát. A súlykontroll 80 százaléka a diéta, 20 százalék a testmozgás. Garantálom, hogy bármilyen edzést túl tudtok enni, szóval a legfontosabb a tudatosság. Vigyázzon, hogy mit tesz a szájába!” – figyelmeztetett a szakember, ugyanis a szívinfarktus gyakori oka a magas vérnyomás, ami elhízás esetén még inkább előtérbe kerül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az, aki 25 feletti testtömegindex-szel (BMI) rendelkezik, már túlsúlyosnak, aki 30 felettivel, az pedig elhízottnak számít.

@drjeremylondon 4 things I absolutely avoid as a cardiac surgeon #heartdoctor #health #heartattack #doctor #fyp ♬ original sound - Dr. Jeremy London, MD

(LADBible)

(Borítókép: Egy szívéhez kapó férfi. Illusztráció: Getty Images)