Egy fogorvos szerint a fehérítő fogkrémek hosszú távon tönkreteszik a fogainkat, mivel a termékekben található csiszoló hatású anyagok elvékonyítják a fogzománcot.

Rengetegen használnak fogfehérítő fogkrémeket azért, hogy mosolyuk világosabb és ragyogóbb legyen, ám ezeknek a termékeknek a használata nagy eséllyel sárgább és károsodott fogakhoz vezet, amelyek ráadásul sokkal könnyebben törnek is. Legalábbis erre figyelmeztet egy fogorvos, akinek a videóját a témában már 2 millióan nézték meg a TikTok-on.

@rifkindental the more ya know! 🪥 #teeth #teethwhitening #dentist #dental #dentalfacts ♬ original sound - rifkindental

A Rifkin Dental egyik szakembere azt is elmagyarázta a követőknek, miért veszélyesek azok a fogkrémek, amelyeket fehérítő hatással reklámoznak. Nem arról van szó, hogy nem felelnek meg az ígéretnek, hiszen látszólag valóban csillogóbbá teszik a mosolyunkat. Ám a fogorvos szerint valójában nem fehérítik a fogakat.

Csak lesikálják az elszíneződést, a csiszoló összetevők pedig idővel elvékonyítják a zománcot, ezáltal sárgább, érzékenyebb és sérülékenyebb fogakat eredményeznek.

A fogkrémgyártó cégek arra hivatkoznak, hogy fehérítő termékeikben az úgynevezett koptató hatás a meghatározott határérték alatt van, ám a hosszú távú használatról egyelőre nincsenek átfogó felmérések.

A zománc elvékonyodása ráadásul a fogszuvasodás esélyét is megnöveli, figyelmeztet a fogorvos, aki szerint érdemes mindenkinek egy szakemberrel átbeszélni, hogyan akarja fehérebbé varázsolni fogait, hiszen a professzionális módszerek sokkal biztonságosabbak, de csak akkor, ha orvosi felügyelettel használják.

(Daily Mail)

(Borítókép: férfi fogat mos. Illusztráció: Getty Images)