Gyakran előfordul, hogy éjjelente kínzó lábgörcsre ébred? A kellemetlen tünet hátterében komoly egészségügyi probléma is állhat, ezért mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert.

Magnéziumhiányt sejtve a háttérben a legtöbben csak legyintenek, ha éjszakánként görcs áll a lábukba, és másnap reggel táplálék-kiegészítőért szaladnak a gyógyszertárba vagy drogériába. A háttérben azonban sokkal súlyosabb egészségügyi probléma is állhat.

A felnőtt lakosság közel 60 százalékának szokott éjjeli lábgörcse lenni, közülük a nőknek valamivel gyakrabban, mint a férfiaknak. A tünet előfordulása az életkor előrehaladtával is növekszik, az ismétlődő, fájdalmas feszülés pedig általában a vádliban és a lábfejben jelentkezik, valamint súlyos álmatlanságot is okozhat. Míg alkalomadtán az egészséges embereknél is előfordulhat, a gyakoriságával összefüggésben számos ok húzódhat az éjszakai lábgörcs kialakulása mögött. Ezek egyike lehet az időjárás, kutatások szerint ugyanis nyáron gyakoribb a jelenség. 

Ennek oka idegi eredetű, a szezonban ugyanis több napfény éri a testet, ennek hatására pedig több D-vitamin jut a szervezetbe. Ennek következtében az idegek növekedése és regenerálódása jelentősen felgyorsul, ami görcsöket okozhat.

A kemény, megerőltető testmozgás is lehet a görcs oka: ilyenkor az izom mindig azon a helyen görcsöl be, ahol túlterheltük a szöveteket. Tápanyaghiány is okozhat görcsöt – többek között a magnézium, a kalcium és a kálium hiánya. Ezek az elektrolitok segítenek ugyanis fenntartani a test folyadékegyensúlyát.

Előfordulnak azonban esetek, amikor az imént említetteknél súlyosabb egészségügyi ok áll a háttérben. A cukorbetegség, a perifériás artériák betegsége és más neurológiai rendellenességek is okozhatják az izomgörcsöket, amelyek a visszérben szenvedő betegeknél szintén gyakrabban fordulnak elő. A vénák meggyengült fala miatti megnövekedett nyomás a vádliban fájdalmat és általános nehézségérzetet okozhat. Ezek a tünetek általában súlyosbodnak éjszaka, főleg azt követően, hogy a nap nagy részében megerőltettük a lábainkat. 

Mindezen kívül ágyéki gerinccsatorna szűkülethez, cirrózishoz, terhességhez, más érrendszeri és egyéb betegségekhez is kapcsolódhat az éjszakai lábgörcs. Egy tanulmányban részletesen leírták, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők 75, a hypokalaemiás betegek 63, illetve a koszorúér-betegséggel diagnosztizáltak 62 százaléka számolt be a kellemetlen tünetről. A májzsugorban szenvedő betegek körülbelül 60 százalékánál szintén jelentkeznek görcsök, de többségük idősebb, előrehaladott betegségben szenvedő beteg. 

A legsúlyosabb esetben mélyvénás trombózist is jelezhet az éjjeli izomösszehúzódás, következményként pedig tüdőembólia is jelentkezhet.

Szakember vizsgálatát az alábbi tünetek jelentkezése esetén érdemes kérni:

  • a görcsök gyakoriak és súlyosak a napközbeni pihenés ellenére,
  • megzavarják a napi tevékenységeket, és nehezítik az alvást,
  • a lábak általános gyengesége vagy égő, bizsergő érzés is kíséri a görcsöket,
  • elszíneződés vagy hideg érzés jelenik meg a lábakban,
  • túl hirtelen fáradtság jelentkezik mozgás után,
  • illetve ha várandósság esetén,
  • vagy egy új gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik az éjjeli lábgörcs.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egy, a begörcsölt lábát fájlaló férfi az ágyán ülve. Illusztráció: Getty Images)