Már régóta vár az emberiség erre a hírre: zajlanak a világ első tüdőrák elleni védőoltásának globális kísérletei.

Európai betegek már kaphatnak a világ első tüdőrák elleni védőoltásából egy forradalminak számító új kísérletnek hála.

Egy angliai tüdőrákos páciens elsők között vesz részt a betegség elleni vakcina áttörő jellegű, globális kísérletében.

A tüdőrák világszerte a rákbetegségből eredő halálozások vezető oka – 2020-ban körülbelül 1,8 millió halálesetért volt felelős. A betegek közül majdnem negyedmillió ember Európából származik, vagyis minden ötödik rákos halálesetet ebben a régióban volt jellemző.

A BNT116 néven ismert tüdőrák elleni védőoltás a koronavírus elleni vakcinát is kifejlesztő BioNTech készítette. A vakcina a magyar kutató, Karikó Katalin vezette tudóscsoport által kifejlesztett hírvivő RNS (mRNS) technológiát alkalmazza, hogy segítsen az immunrendszernek felismerni és megtámadni a rákos sejteket.

„Az általunk követett megközelítés erőssége abban rejlik, hogy a kezelés a rákos sejtekre irányul. Ily módon reméljük, idővel be tudjuk mutatni, hogy a kezelés hatékony a tüdőrák ellen, miközben más szöveteket érintetlenül hagy” – mondta a vakcináról dr. Sarah Benafif, a tanulmány lebonyolítását vezető szakember.

Az Egyesült Királyságon kívül a kísérletet négy másik európai országban – Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Magyarországon –, valamint az Egyesült Államokban és Törökországban vezetik be.

(Euronews)

(Borítókép: Egy férfi injekciót kap. Illusztráció: John Rensten/Getty)