A reggeli közismerten a nap legfontosabb étkezése, ezért fontos, hogy megfelelő tápanyagokat vigyünk be a szervezetünkbe. A legnépszerűbb ételek és italok között ugyanakkor több olyan is szerepel, amely egy orvos szerint valójában nem megfelelő a célra. Mutatjuk, miket érdemes kerülnie a reggeli étkezéskor!

Narancslé

Dan Sullivan doktor szerint a népszerű reggeli italt érdemes kerülnünk, általában ugyanis tele van cukorral és kevés benne a rost, vagy szinte egyáltalán nem tartalmaz. Ennek folytán – főleg ha étel nélkül fogyasztjuk – a vércukorszint emelkedéséhez, majd nem sokkal később az összeomlásához vezethet.

A kifejezetten rostos narancslevek egy fokkal jobb választást jelentenek, ám érdemes figyelni rá, hogy ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot. A legjobb, ha magunknak facsarjuk ki a gyümölcsöt.

Gyümölcsös smoothie

Habár a legtöbben egészségesnek vélik a magas gyümölcstartalom miatt, dr. Sullivan szerint a smoothie-k kevés fehérjét és zsírt tartalmaznak, pedig ezekre is szükségünk van a vércukorszint kiegyensúlyozásához, az energia stabilizálásához és az agyműködés javításához.

A szakember néhány követője szerint a gyümölcsturmixokat úgy tehetjük teljes értékű reggelivé, ha fehérjeport keverünk hozzájuk.

Gabonapehely

„A legtöbb gabonaféle tonnaszámra tartalmaz feldolgozott és egyszerű szénhidrátokat. A nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása megfelelő mennyiségű fehérje vagy zsír nélkül a vércukorszint egyensúlyának felborulásához vezet” – figyelmeztetett a TikTokon közzétett videójában dr. Dan Sullivan, akinek a válaszai alapján a tojás az egyik legjobb választás reggelire, természetesen valamilyen gabonafélével, illetve salátával párosítva.

@dr.dansullivan Worst 3 foods to start your day In this video, I explain 3 common foods people consume for breakfast and how they can be causing issues. What are the breakfast foods that make you feel the best? Comment below #naturopathicmedicine #NaturopathicDoctor #breakfast #Sugar #Protein #functionalmedicine #doctor #food #foods #bloodsugar #bloodsugarimbalance #energycrash #energy #fatigue #fruit #smoothie ♬ original sound - Dr. Dan Sullivan, ND

(LADBible)

(Borítókép: Egy fiatal férfi gabonapelyhet reggelizik. Illusztráció: Getty Images)