Az agy fokozott jelzései okozhatják, ha étkezés után szinte azonnal vécére kell szaladnunk. A kiváltó okokat egy orvos részletekbe menően elmagyarázta.

Szinte le sem nyelte a falatot, de máris indulnia kell a mellékhelyiségbe? Hogy miért rohanunk rögtön a vécére étkezés után, arra nemrég egy szakértő orvos válaszolt, elárulva, hogy az agyunk jelzéseiben lép fel zavar, amelynek több kiváltó oka is lehet.

A legtöbben irritábilis bélszindrómára (IBS), vagy valamilyen szervi gyulladásos betegségre, esetleg ételintoleranciára gyanakodnak, ha egy-egy étel és ital azonnal megbolygatja az emésztőrendszerüket. A hipochonderek hajlamosak a legrosszabb forgatókönyvre is gondolni, ám dr. Joseph Salhab szerint a jelenség nem jelenti feltétlenül, hogy valamilyen egészségügyi problémánk van, helyette az agyműködésünkkel lehet összefüggésben.

„Ez nem azért történik, mert az étel azonnal végigmegy az emésztőrendszerünkön, ahogy azt sokan elsőre feltételezik. Amikor eszünk, és úgy érezzük, hogy utána azonnal ki kell mennünk a mosdóba, azt gasztrokolikus reflexnek nevezik” – magyarázta az orvosszakértő. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) leírása szerint ez egy fiziológiai reflex, amely a gyomor étkezés utáni megnyúlására és az emésztés melléktermékeinek a vékonybélbe érkezésére válaszul lép fel.

Dr. Salhab rámutatott, hogy a gyomor megnyúlása általában az étkezést követő 20-30 percen belül jelzi az agynak, hogy jóllaktunk. Ekkor a vastagbél elkezd összehúzódni, hogy több helyet csináljon az érkező ételnek. Az agyunk ekkor küld jelzést, hogy vécére kell mennünk, ám ha valamilyen zavar lép fel és fokozottabb a jelzés, akkor ez jóval korábban is megtörténhet. 

A leggyakrabban reggel, a reggeli elfogyasztása után a legerősebb ez a reflex.

@thestomachdoc Do you poop immediately after eating? This is why it happens. #diarrhea #poop #ibs #ibstok #guthealth #guttok ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab

Habár a legtöbb esetben valóban csak ennek a reflexnek a fokozott működéséről van szó, az orvos szerint az IBS-ben szenvedők érzékenyebbek rá. Ilyen esetben hasi görcs, akár hasmenés is felléphet, ugyanis a betegek esetében a vastagbél összehúzódása jóval erőteljesebb lehet. A következő dolgok ugyanakkor mindenkinél erősíthetik a tüneteket:

  • szénsavas és cukros italok,
  • szeszes italok,
  • tejtermékek,
  • sült ételek,
  • egyes citrusfélék.

(LADBible)

(Borítókép: Törlőpapírral a kezében vécére igyekvő férfi. Illusztráció: Getty Images)