Egy új kardiológiai felmérés szerint jelentősen csökkentheti a szívbetegségek kockázatát, ha valaki hétvégén nem kel ki az ágyból, hanem inkább jól kialussza magát.

A munkahét követelményei, súlyosbítva a család körüli teendőkkel gyakran vezetnek alvászavarokhoz és alváshiányhoz. Sokan hétvégén pótolják a hétközben elmaradt teendőket, ráadásul a gyerekek is otthon vannak, így még szombaton és vasárnap is korán csörög az ébresztő. Nagy hiba, legalábbis az orvosok szerint. 

Az ESC (Európai Kardiológiai Társaság) 2024-es kongresszusán bemutatott új kutatás azonban arra mutat rá, hogy azoknál az embereknél, akik hétvégén sokat alszanak a szívbetegségek kockázata akár 20 százalékkal is csökkenhet. A nők és férfiak között nem volt szignifikáns különbség.

A felmérés 90 000 brit felnőtt bevonásával készült, akiket 14 éven át követtek nyomom, alvásfigyelő eszközökkel, illetve a saját, alvásukról vezetett naplóik segítségével, az adatokat pedig kiegészítették a kórházi nyilvántartásokkal, és halálozási adatokkal.

Yanjun Song, a tanulmány egyik szerzője szerint egyértelműen kiderült, hogy a felnőtt lakosság nagy része állandó alvásmegvonástól szenved, ami komoly kockázatot jelent több betegség kialakulásához. Viszont azok, akik ezeket a hiányzó órákat képesek hétvégén legalább részben pótolni, sokat tehetnek az egészségük megőrzése érdekében.

(escardio.org)

(Borítókép: alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)