Rákos megbetegedést jelezhet nyolc olyan, sok esetben figyelmen kívül hagyott tünet, amelyet étkezés közben tapasztalhatunk. A szimptómákra Ade Williams, a hasnyálmirigyrák elleni fellépés gyógyszerész-nagykövete hívta fel a figyelmet. Mutatjuk, melyek ezek.

Nehéz nyelés

Ha fokozott fájdalmat érzünk nyeléskor, nem biztos, hogy torokgyulladás áll a háttérben. 

„A nehéz nyelést gyakran tévesen a savas reflux vagy a szorongásos nyelési problémák egy tünetének vélik, ugyanis jelezhet nyelőcső-, torok- és gyomorrákot is” – hívta fel a figyelmet Ade Williams.

Állandó emésztési zavarok, gyomorégés

A mellkasban vagy a gyomorban jelentkező égő érzést sok esetben szintén refluxnak vélik, illetve gyakran sejtenek a háttérben gyomorhurutot vagy gyomorfekélyt. A gyógyszerész szerint azonban nyelőcső-, gyomor- és hasnyálmirigyrák jele is lehet.

Gyors teltségérzet

„Az ok lehet IBS, gyomorfekély vagy csak rossz étvágy, de gyakran a hasnyálmirigyrák, a petefészekrák és a gyomorrák korai tünete.”

Hányinger, hányás

Ha gyakran jelentkezik étkezés közben hányinger vagy hányás, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni, a kellemetlen tünetet ugyanis hasnyálmirigy- és gyomorrák, sőt a szakember szerint olyan agydaganatok is okozhatják, amelyek az agyban lévő hányásközpontot érinthetik. Természetesen ha csak egy-egy alkalommal fordul elő, hogy hányingerünk támad evés közben, az ételmérgezés, gyomorhurut vagy akár migrén is lehet.

Megmagyarázhatatlan fogyás

A testsúly váratlan és nagymértékű csökkenése sokféle rákos megbetegedésre utalhat, köztük gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső- és tüdőrákra is. Mielőtt azonban elsápadnánk a félelemtől, érdemes átgondolnunk a táplálkozási szokásainkat, esetleg megvizsgáltatni a pajzsmirigyünk működését, valamint felmérni a stressz-szintünket, ugyanis az idegeskedés is gyors fogyást eredményezhet.

Hasi fájdalom vagy kellemetlen érzés

„Gyakran epekőnek, IBS-nek vagy gyomorfekélynek gondolják, ha valaki az étkezések után hasi fájdalmat érez. Mindezen túl ugyanakkor gyakori tünete lehet a májráknak, gyomorráknak, bélráknak, illetve a hasnyálmirigyráknak, utóbbinak különösen, ha fekvés közben a panasz rosszabbodik” – magyarázta Ade Williams.

A székelési szokások megváltozása

Míg a székrekedést nemrég egy új tanulmányban a szívbetegségekkel hozták összefüggésbe, Williams szerint rákos megbetegedésekre is utalhat, csak úgy, mint a hasmenés és a széklet állagának megváltozása.

„Sokan IBS-t vagy laktózintoleranciát sejtenek a háttérben, esetleg egy étrendváltozás eredményének vélik, ám gyakran a hasnyálmirigyrák korai tünete lehet, főleg, ha a széklet elhalványul, zsíros és nehezen öblíthető.”

Sárgaság

Ez a tünet kicsit kilóg a sorból, hiszen a sárgaság nem étkezés közben, hanem hosszú idő alatt jelentkezik bizonyos betegségek előrehaladásával. A bőr és a szemek sárgasága, valamint a sötét színű vizelet és a halvány széklet hasnyálmirigy-, valamint epeúti, illetve májrák jele lehet, Williams szerint ugyanakkor a legtöbb esetben hepatitiszre, epekőre, vagy valamilyen más májbetegségre gyanakodnak az orvosok.

(LADBible)

(Borítókép: Evés közben rosszul lett fiatal férfi. Illusztráció: Getty Images)