Mindennapi élelmiszereinkben jó pár adalékanyag megtalálható, de egy szakértő szerint az egyik leggyakoribb ilyen összetevő kifejezett szerepet játszik a bélrendszert érintő rákok kialakulásában

Egy vezető táplálkozási szakértő nemrég felfedte, hogy az egyik élelmiszer-adalékanyag, amely a süteményektől kezdve a majonézen át a kolbászokig mindenben megtalálható, bélproblémákhoz – köztük bélrákhoz – vezet.

Dr. Federica Amati, a londoni King's College kutatója Tim Spector diétaguru ZOE podcastjában mesélt arról, hogy a csomagolások hátulján feltüntetett emulgeálószerek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Ezeket azért keverik az élelmiszerekhez, hogy a zsírok és vizek megkötésével javítsanak állagán, megjelenésén és eltarthatóságán.

Amati szerint egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy ezek az emulgeálószerek lebontják a bélrendszert védő nyálkaréteget, ami lehetővé teszi a káros baktériumok beáramlását. Ez a bél mikrobiom egyensúlyának felborulását és gyulladást idéz elő. Ez a gyulladás pedig az irritábilis bél szindróma és az olyan gyulladásos bélbetegségek kiváltó oka, mint a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás.

A legújabb kutatások pedig a bélrendszeri rákok számának rohamos növekedésével is összefüggésbe hozták az emulgeárószereket. Ezek a ráktípusok ráadásul különösen a fiatalabbak körében kezdtek el terjedni.

Az emulgeálószerek leginkább az ultrafeldolgozott ételekben fordulnak elő, amelyek világszerte akár az emberek étrendjének 50 százalékát is kitehetik. Bár vannak köztük természetes anyagokból készülő változatok is, sokkal több a szintetikus változat, amiket sokszor nem is tudunk azonosítani a csomagoláson feltüntetett összetevők között. 

A gyártóknak ráadásul nem kell nyilvántartaniuk az egyes élelmiszerekben lévő emulgeálószerek mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy soha nem tudjuk igazán, hogy mennyit fogyasztunk belőle – magyarázta a kutató.

(Daily Mail)

(Borítókép: férfi szendvicset eszik. Illusztráció: Getty Images)