Ha elmegy vécére, akkor nyilván nem hagyja ki a kézmosást. Ám van nem kevés olyan tárgy ami a kezünkkel és a szánkkal is érintkezik naponta, és koszosabb, mint a toalett.

Irodai bögrék

Bár az ön munkahelyén ez biztosan máshogy van, sok irodában az emberek hajlamosak régi, baktériumokkal teli szivaccsal vagy súrolókefével tisztítani a bögréket, és az így befészkelő bacik napokig életben maradhatnak a sokszor nedves környezetben. Érdemes gyakran cserélni a szivacsot, és jól elöblíteni ezeket a közös dolgokat, vagy saját bögrét tartani bent.

Billentyűzet

Nem csak port, baktériumokat és egyéb kórokozókat tartalmaz, de tele lehet elhalt bőrdarabbal, hajszálakkal és ételmaradékokkal is. Az ujjunkról rákerülő zsír pedig szépen össze is fogja ezeket. Nem csoda, hogy néhány vizsgálat kimutatta: egy átlagos számítógép vagy laptop billenytűzete ötször több kórokozót tartalmaz, mint egy vécé.

Bankautomata/bankkártya

Utoljára mikor fertőtlenítette a bankkártyáját? Ugye? Pedig ez a kis műanyag lap más kártyák után kerül az automatákba, és lássuk be a pénztárcánkban sem a leghigiénikusabb környezetben van. A bankautomaták billentyűzete természetesen szintén kifejezetten fertőző terület.

Jég

Sajnáljuk, de van egy rossz hírünk: egy amerikai vizsgálat kimutatta, hogy a gyorséttermekben használt jég 70 százalékkal több baktériumot tartalmaz, mint a vécécsészében található víz. És miért lenne ez másként a többi országban?

Moziszék

Sokan ülnek és ültek már rajtuk előttünk, és a kárpitot nem tisztítják rendszeresen. Belefolyik ez-az... természetesen üdítőre gondolunk. De van ott bőr, haj, morzsa és sajnos egy vizsgálat szerint nem ritkák az emberi fekáliában megtalálható baktériumok sem.

Fogkefe

Amikor lehúzzuk a WC-t, a baktériumok akár két métert is megtehetnek, és akár két órán keresztül is megmaradhatnak a környező felületeken. A nedves fogkefék csodálatos táptalajt jelentenek nekik, így ha már egy légtérben van a mosdó és a toalett, akkor takarjuk le a fogkefénket, és csukjuk le a fedelet lehúzás előtt. 

Benzinkúti töltőpisztoly

Sokan, sokféle tevékenység után fogják meg ezeket a szerkezeteket, tehát nem meglepő, ha hemzsegnek rajtuk a kórokozók. Vagy használjon kesztyűt, vagy nagyon alaposan mosson kezet tankolás után (már ha nem a benzinkúti dolgozót kéri meg erre.)

Éttermi menü

Gondolt már valaha arra, hogy a menü megtekintése után kezet mosson egy étteremben? Pedig nem ártana. Ezeket ugyanis nem tisztítják túl gyakran, és a kutatások szerint százszor több baktérium van rajtuk, mint ad adott étterem mellékhelyiségében.

(Borítókép: gyanakvó férfi bögrével. Illusztráció: Getty Images)