Bizonyos ételek és italok hatására sokaknak azonnal a vécére kell rohanniuk az étkezések után. Bár személyenként változó lehet, hogy ki mire érzékeny, akadnak olyan élelmiszerek, amelyek kivétel nélkül szinte mindenki emésztését megbolygatják. Mutatjuk, melyek ezek.

Nemrég a Velveten írtunk róla, hogy mi a tudományos magyarázata annak, ha étkezés után szinte azonnal a vécére kell rohannunk. A jelenség okát egy szakorvos árulta el, nemrég pedig azokat az élelmiszereket is megnevezték, amelyek szinte kivétel nélkül mindenkinek megbolygatják az emésztését. Hogy elkerüljük a kellemetlen hatást, érdemes kerülni ezeket az ételeket és italokat.

Habár a korábbi cikkünkben már megneveztünk néhány élelmiszert, amelyek fokozzák azt a késztetésünket, hogy táplálkozás után szinte azonnal a vécére kelljen rohannunk, a lista bőven tartalmaz további elemeket is, függően attól, ki milyen egyéb gyomor-, illetve bélproblémával küzd.

Mint arra már felhívtuk a figyelmet, a szénsavas, cukros és szeszes italok, a tejtermékek, a sült és zsíros ételek, sőt még néhány citrusféle is serkenti a hirtelen székelési ingert kiváltó, úgynevezett gasztrokolikus reflexet. Mindezen kívül ugyanakkor egyéb élelmiszerek is beindíthatják, főleg azoknál, akik irritábilis bél szindrómával (IBS) küzdenek. Dr. Joseph Salhab az úgynevezett alacsony FODMAP-értékű étrendet ajánlja a számukra.

Angol rövidítés

A FODMAP egy angol rövidítés, amely a „fermentable oligo-, di-, mono-saccharides and polyols” megnevezésből származik. Azokra a rövid láncú szénhidrátokra (cukrokra és rostokra) utal, amelyek emésztési problémákat okozhatnak arra érzékeny személyeknél.

Az alacsony FODMAP-értékű étrend a BBC Good Food szerint kifejezetten az IBS-ben szenvedő emberek számára készült és a következő élelmiszerek kerülését javasolja:

búza (beleértve a kenyeret és a reggeli gabonaféléket), rozs, árpa, fokhagyma, póréhagyma, hagyma, articsóka, lencse, csicseriborsó, hüvelyesek, kesudió, pisztácia, sült bab, lencse, borlotti bab, csicseriborsó, szójabab, vesebab, állati tej, puding, fagylalt, joghurt, tejes desszertek, alma, körte, mangó, görögdinnye, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, méz, nektarin, őszibarack, szilva, karfiol, gomba, cukorka és rágógumi.

(LADBible)

(Borítókép: Vécén ülő férfi. Illusztráció: Getty Images)