Kevesekben tudatosul, hogy mekkora veszélynek lehet kitéve az egészségük a körömrágás miatt.

Árthat a fogaknak

Azoknak, akik rágják a körmüket, nagy valószínűséggel a fogaik egészségével is meg kell küzdeniük. A körömrágás által ugyanis a fogak elmozdulhatnak, a fogzománc pedig sérülhet. A körömrágás továbbá ínybetegséget és ínysorvadást okozhat, mivel a körmök baktériumokat szállítanak a szájba. Ezek első legfeltűnőbb tünete a rossz lehelet.

Fertőzésekhez vezethet

Ha rágjuk a körmeinket, fennáll a veszélye, hogy lógó vagy benőtt köröm, esetleg fertőzés alakul ki.

  • A lógó köröm apró, beszakadt bőrdarabok, amelyek szó szerint a köröm mellett lógnak, és fertőzéshez vezethetnek, ha nem kezelik megfelelően. A körömrágók általában hajlamosak a lógó körmöket lerágni, ami több szabadon hagyott bőrt hagy, ami potenciálisan fertőződhet.
  • A benőtt körmök a bőr alatt nőnek, és nagyon fájdalmasak lehetnek. Bár ezek sokkal gyakoribbak a lábujjkörmöknél, a körömrágóknak óvakodniuk kell a benőtt körmökkel járó fájdalomtól és fertőzésveszélytől. 
  • A körömfertőzés, más néven paronychia, akkor következik be, amikor baktériumok jutnak be a körömágybőr közelében lévő töredezett bőrbe, és fertőzést okoznak. A körömrágás repedéseket hoz létre a bőrön, ahová az ilyen baktériumok bejuthatnak, és a fertőzött bőrfelületen vörösödést, gennyesedést, érzékenységet és melegséget okozhatnak. Súlyosabb esetekben – bár ez nagyon ritka – a fertőzés átterjedhet az alatta lévő csontra, ezért a fertőzött körmöt tartalmazó ujjat vagy lábujjat akár el is kell távolítani a további terjedés megakadályozása érdekében.

Fogcsikorgatást okozhat

A körömrágás növelheti a bruxizmus néven ismert krónikus fogcsikorgatás kialakulását, amely további egészségügyi problémákhoz vezethet, úgy mint: fejfájás, állkapocsfájdalom vagy a TMJ-szindróma. A fogcsikorgatással járó súrlódás ráadásul a körmökön fokozatosan lekoptathatja a védő zománcot, ami a fogak megrepedését vagy letörését okozhatja.

(Borítókép: Fiatal férfi rágja a körmét. Illusztráció: AaronAmat/Getty)