Önnek is gondot okoz csöndben, sötétben elaludni? A legkönnyebben úgy szenderül álomba, ha a háttérben elindít egy filmet, esetleg zenét? Ha igen, érdemes továbbolvasnia, kutatók ugyanis nemrég megválaszolták a jelenség okát.

Egyesek könnyen, mások nehezebben merülnek álomba, de függetlenül attól, mennyit alszanak, másnap kifejezetten fáradtnak érezhetik magukat. Hogy ennek mi lehet az oka, arról nemrég írtunk egy hozzáértő szakvéleménye alapján. 

A nyugodt alvást kifejezetten zavarhatják a háttérben futó elektromos kütyük, a televízió, a zene, sőt a bekapcsolva hagyott telefonok is. Mégis, sokan akadnak, akik csak úgy tudnak elaludni, hogy hallgatnak valamit a háttérben. Hogy ennek mi lehet az oka, azt nemrég egy mentálhigiénés TikTok-oldalon vázolták fel egy videóban, elmondva, hogy bár sokszor mi magunk sem vagyunk tisztában a miértekkel, az ok a legtöbb esetben a saját pszichénkben és az agyi folyamatainkban gyökeredzik.

„Ez egy rendkívül gyakori jelenség számos mentális egészségügyi probléma esetén. Jelenthet egyfajta traumatikus választ az elhagyatottság, a magány érzésére, a háttérzaj ugyanis becsapja az agyadat, hogy azt higgye, nem egyedül alszol el” – fogalmaztak a felvételen. Hasonlóképp vélekedett nemrég egy, a HuffPostnak adott interjúban Juulia Karlstedt szorongásra és perfekcionizmusra szakosodott tanácsadó is.

„Gyakorlatilag maximálisan kitöltjük a figyelemkapacitásunkat más ingerekkel, hogy ne maradjon erőforrásunk azokra a dolgokra, amelyeket megpróbálunk elkerülni. Abban a pillanatban azonban, amikor a figyelemelterelés megszűnik, a kellemetlen érzelmek és gondolatok általában teljes erővel előtörnek” – fogalmazott a szakértő, rámutatva, hogy nemcsak a magány és elhagyatottság érzésének okán kapcsolhatunk háttérzajt az elalváshoz, hanem az alvás előtt ránk törő gondolatokat is megpróbálhatjuk elnyomni vele, hogy elkerüljük, amivel nem akarunk foglalkozni. Ha ez utóbbi állhat a háttérben, Karlstedt szerint érdemes inkább foglalkozni a kellemetlen gondolatokkal, máskülönben „felerősödhet az azokat tápláló szorongás”.

(LADBible)

(Borítókép: Tévé mellett alvó férfi. Illusztráció: Getty Images)