A katonai alvási módszer segítségével állítólag az emberek 96%-a képes mindössze két perc alatt álomba merülni, még a legnehezebb körülmények között is.

Sokan küzdünk az elalvás nehézségeivel, és egy rossz éjszaka után fáradtan, ingerlékenyen ébredünk. Akár a túlzott telefonhasználat, akár a zsongó gondolatok miatt nem tudunk elaludni, van egy technika, amely segíthet – ez pedig a katonai alvási módszer. Justin Agustin, a TikTokon osztotta meg a módszert, amely állítólag az emberek 96%-ánál bevált – írja a Vt.

A módszert az amerikai hadsereg fejlesztette ki, hogy a katonák képesek legyenek gyorsan elaludni még a legzajosabb és legkényelmetlenebb környezetben is, például a csatatéren.

Elsősorban vadászpilótáknak fejlesztették ki, akiknek a csúcsteljesítményük érdekében létfontosságú volt a megfelelő pihenés

– magyarázta Justin Agustin. A módszer lényege, hogy szisztematikusan el kell lazítja a testet és az elmét. Kezdje a homlok izmainak ellazításával, majd folytassa lefelé a nyakon, a vállakon és a karokon keresztül egészen a lábfejekig. Eközben próbálja meg kitisztítani az elméjét is, és a nyugalomra koncentrálni.

Képzelje el, hogy egy kenuban lebeg egy nyugodt tavon

– javasolta a TikToker, vagy akár azt is vizualizálhatja, hogy egy sötét szobában fekszik, egy bársony függőágyban.

@justin_agustin Technique to falling asleep in 2 minutes! Insp. AsapSCIENCE on YT #sleep #fallasleep #insomnia #insomniac #learnontiktok #howto ♬ You - Petit Biscuit

Az elme azonban hajlamos elkalandozni, ezért a TikToker azt tanácsolja, hogy ilyenkor ismételje el tízszer a „Ne gondolkozz” szavakat, hogy visszaterelje magát a nyugodt állapotba.

Minden este gyakorolja ezt a technikát, és hat héten belül el fogja sajátítani a két percen belüli elalvás képességét

– tette hozzá.

A módszer iránti lelkesedés a kommentelők körében is tapasztalható. „Kipróbáltam, és működik!” – írta az egyik felhasználó, míg egy másik hozzátette: „Most nézem ezt hajnali 4-kor, ezért úgy döntöttem, hogy kipróbálom.” Az emberek pozitív visszajelzései csak erősítik a módszer hatékonyságába vetett hitet. „Először is pihenned kell” – jegyezte meg valaki viccesen. „Hm, talán ezért nem tudok elaludni.”

(Borítókép: egy mélyen alvó férfi. Fotó: Getty Images)