A szervezetünk hidratálásához a legjobb, ha vizet iszunk. De vajon melyik az egészségesebb: a szénsavas vagy a szénsavmentes? Íme a válasz!

Ez a különbség a kettő között

A szénsavas víz buborékai a szén-dioxid szűrt vízhez való hozzáadásával keletkeznek. A reakcióval szénsav keletkezik, amely az úgynevezett buborékos vizet savasabbá teszi, mint a szénsavmentest. Utóbbi ezáltal közelebb áll a semlegeshez PH-értékben. 

Mit nevezünk ásványvíznek?

Az ásványvíz a föld mélyéről származó olyan ivóvíz, amelyben az oldott anyagok mennyisége meghaladja az 500 mg/litert, vagy egy-egy elemet (ionos formában) az átlagosnál nagyobb mennyiségben tartalmaz, és amelyek sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki.

A buborékos víz nem árt a fogaknak és a csontoknak?

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szénsavas ásványvíz károsítja a csontokat. Bár a sok cukros üdítőital fogyasztása összefüggésbe hozható a csonttörések számának növekedésével, ez nagyrészt a cukor és nem pedig a szénsav miatt van. 

A szénsavas víz ugyan nagy dózisban megpuhíthatja a fogzománcot, de a legtöbb esetben azonban nagyon sok ásványvíznek kellene hosszú időn keresztül elhaladnia a fogak mellett ahhoz, hogy ez észrevehető károsodást okozzon. A másik rendszeresen visszatérő ellenérv a szénsavas víz ellen, hogy gyomorpanaszokat okozhat. Ez a gázok felhalmozódása miatt alakult ki, ami valóban puffadást, és kellemetlen érzést is okozhat, ugyanakkor sokszor valódi megváltást jelenthet például egy büfögés.

(ScienceAler )

(Borítókék: Egy palack víz. Fotó: ozgurkeser/Getty)