A haspuffadás gyakran táplálkozási vagy emésztési problémákra vezethető vissza, de előfordulhat, hogy más, komolyabb betegségek tüneteként jelentkezik.

A puffadás sokszor valamilyen ételintolerancia vagy életmódbeli tényező eredménye, de vannak olyan esetek is, amikor más szervi problémák állnak a háttérben. Például nőgyógyászati daganatok, mint a petefészekrák, okozhatnak haspuffadást, amely mellett vérzészavarok és szokatlan hüvelyváladék is megjelenhetnek. Ha ezek a tünetek egyidejűleg fennállnak, mindenképpen orvosi vizsgálatra van szükség.

A vesebetegségek is kiválthatnak puffadást, például vesegörcs esetén hirtelen fellépő, erős fájdalom jelentkezhet, amely gyakran kisugárzik az ágyéki területre vagy a külső nemi szervek régiójába. A puffadás itt hányingerrel, székrekedéssel is társulhat.

A pajzsmirigy alulműködése lassítja az anyagcserét, ami székrekedést és puffadást okoz. Emellett további tünetek is felléphetnek, mint például a hidegérzékenység, hízás vagy a haj és bőr romló minősége. Érdemes minden tünetet orvosnak jelezni, hiszen ezek összefügghetnek a pajzsmirigy működésével.

Cukorbetegség esetén a puffadás gyakran a diabeteses gastroparesis következménye, amikor a gyomor lassan ürül ki az ételekből. Ez hányingert, puffadást és korai teltségérzést okozhat.

A pszichés problémák, például a fokozott stressz vagy szorongás, szintén puffadáshoz vezethetnek. Az irritábilis bél szindróma is összefügghet lelki tényezőkkel, ezért ilyen esetekben pszichoterápia vagy relaxációs gyakorlatok segíthetnek a tünetek enyhítésében.

Webbeteg

(Borítókép: fiatal férfinek fáj a hasa. Illusztráció: Getty Images)