Bella Hadid új posztbiotikus termékei, amelyek bélrendszeri javulást ígérnek, komoly bélproblémákat okozhatnak. Orvosok és táplálkozási szakértők óvatosságra intenek a termékek használatával kapcsolatban.

Bella Hadid, a híres amerikai szupermodell, nemrég piacra dobta a Picklesecco nevű posztbiotikus italát, amely állítása szerint támogatja a bélrendszer egészségét, javítja az emésztést és segíti az idegrendszer működését. 

Az új terméket hatalmas érdeklődés övezi, főként a fiatalabb generáció körében, akik a közösségi médiában találkoztak vele.

A posztbiotikumok olyan kiegészítők, amelyek elhalt baktériumokat tartalmaznak, és az influenszerek szerint ezek jótékony hatással vannak a bélrendszerre, akár még a fogyásban is segíthetnek.

Azonban a szakértők, például Dr. Christopher Stewart, a Newcastle Egyetem emberi mikrobiomkutató professzora, arra figyelmeztetnek, hogy ezek a termékek veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően használják őket.

Elvinném őket? Egyáltalán nem!

– mondta Dr. Stewart, hozzátéve, hogy ha valakinek kiegyensúlyozott étrendje van, nincs szüksége ilyen kiegészítőkre.

A posztbiotikumokat úgy állítják elő, hogy a hasznos baktériumokat laboratóriumban elszaporítják, majd elpusztítják őket. Az így keletkezett elhalt baktériumokat aztán kapszulákba vagy italokba teszik.

A közösségi médiában influenszerek, mint például Cecily Bauchmann és Brianna Wehan, olyan videókat osztottak meg, amelyekben elmondták, hogy ezek a termékek segítettek nekik megszabadulni a puffadástól és javítani az emésztésüket. Videóik több tízezer megtekintést értek el.

Bár sokan dicsérik ezeket a termékeket, az orvosok figyelmeztetnek, hogy az elhalt baktériumok fogyasztása komoly problémákat okozhat. Dr. Christopher Stewart szerint a bélrendszer természetes egyensúlyának megzavarása krónikus hasmenéshez és egyéb bélproblémákhoz vezethet.

A bélrendszer természetes ökoszisztémájának felborítása krónikus hasmenést és más bélproblémákat is előidézhet

– mondta Dr. Christopher Stewart.

Hozzátette, hogy ahogy a túlzott antibiotikum-használat károsíthatja a bélflórát, úgy a posztbiotikumok is hasonló káros hatásokat válthatnak ki, ha nem megfelelően használják őket.

A Daily Mail cikkében megszólaló másik szakértő, Dr. Dominic Farsi, a King’s College London táplálkozástudományi kutatója elmagyarázta, hogy bár a posztbiotikumok melléktermékei valóban jótékony hatással lehetnek, nincs elegendő tudományos bizonyíték arra, hogy étrend-kiegészítők formájában ugyanolyan hatékonyak lennének, mint a természetes forrásokból származó baktériumok.

Az orvosok arra bátorítják az embereket, hogy ahelyett, hogy posztbiotikumokkal próbálnának javítani az egészségükön, inkább rostban gazdag ételeket fogyasszanak. „Ha rendszeresen eszel zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és fermentált ételeket, például joghurtot és savanyú káposztát, természetes módon termelsz ‘jó’ baktériumokat” – mondta Dr. Dominic Farsi, a King’s College London táplálkozástudományi kutatója.

(Borítókép: Bella Hadid. Fotó: Getty Images)