Sokak életét megkeseríti a savas reflux. A gyomorszáj tájéki fájdalom intenzív esetben olyan gyötrő lehet, hogy a legalapvetőbb dolgokra is képtelenné válunk, nem beszélve a gyomor nyelőcsőbe visszaáramló, maró tartalmáról, az esetleges hányingerről, köhögésről és puffadásról. A tüneteket bizonyos ételekkel mi magunk is képesek vagyunk felerősíteni, így jó, ha tudjuk, mit érdemes messziről elkerülnünk. Mutatjuk!

Zsíros ételek

A refluxosok szinte kivétel nélkül tisztában vannak vele, hogy a sok zsírt tartalmazó és bő olajban sült ételek fokozzák a gyomorsav termelést, nem beszélve arról, hogy ellazítva a nyelőcső alsó záróizmát egyenes utat biztosítanak a gyomortartalom visszajutásának. Ennél fogva kerülendő a sült krumpli, az olajban készítendő félkész termékek, a rántott hús, és minden fajta street food, amelyek egyébként is károsak az egészségre, például a koleszterin és a szív szempontjából.

Avokádó

Az avokádónak közismerten rengeteg pozitív tulajdonsága van, ám a zsírtartalma magas, ráadásul olyan zsírokat tartalmaz, amelyek meggátolják az emésztést. Ha pedig az étel emésztetlenül pang a gyomorban, nyomás keletkezik a gyomrot záró szelepen, így a gyomorsav pillanatok alatt fel tud szivárogni a nyelőcsőig, ezzel kellemetlen tüneteket okozva.

Csípős ételek

A csípős ételek és fűszerek garantáltan még több gyomorsavat csinálnak, így erősen ajánlott mellőzni azokat. Kerülje tehát a csípőspaprikát, a wasabit, az erős fűszereket, a pepperonit és a jalapenót.

Paradicsomos ételek

A paradicsom önmagában is nagyon sok gyomorsavat tud csinálni, nem beszélve a konzerves verzióiról, a belőle készült levekről és a paradicsompüréről. Savas hatása a gyomorra is negatívan hat, fokozva a gyomorsav termelődését.

Csokoládé

A csokoládéban lévő metilxantin ellazítja a nyelőcső záróizmait, kakaótartalma pedig megnehezíti az emésztési folyamatokat. Ennél fogva az összes csokoládéról le kell mondani, ha el akarjuk kerülni a savas reflux-szal járó kínzó tünetek kialakulását.

Tej

A tej esetében szintén annak zsírtartalmával van probléma. A magas zsírtartalmú tejek tehát mindenképpen kerülendők, ugyanis nagyon beindíthatják a gyomorsav termelést, ezzel gyomorégést és fájdalmas panaszokat okozva. A csökkentett zsírtartalmú termékek és a növényi tejek talán gyomor-barátabb alternatívát nyújtanak.

Alkohol és koffein

Ha már a tej önmagában is kínzó tüneteket okozhat, gondoljunk bele, hogyan járunk, ha még egy csésze kávéval is párosítjuk. A koffein a zsírokhoz hasonlóan fokozza a gyomorsav termelődését, akárcsak az alkohol, amely ennek tetejében még le is lassítja az emésztést, így a kínzó tünetek nemcsak elhúzódnak, de a súlyosabb gyomorbántalmak kialakulásának kockázata is megnő.

Szénsavas italok

A szénsavas üdítők ugyancsak tiltólistások, ugyanis nagy nyomás alá helyezve az emésztést, megviselik a gyomrot és annak működését. A szénsav hatására megnövekedett nyomás a nyelőcsőnek is sokat árthat.

(Femcafé)

(Borítókép: Savas reflux-szal küzdő férfi. Illusztráció: Getty Images)