Egészséges életmódot folytatni nem mindig könnyű, hiszen a napi hajtás és a változó beosztások mellett sokszor nehéz tartani, hogy mindig ugyanakkor keljünk és feküdjünk, rendszeresen eddzünk, legalább háromszor étkezzünk egészségesen, nyolc órát aludjunk, és persze kerüljük a cukrot, a cigit és az alkoholt. Az életmódváltást azonban apró lépésekkel is el lehet kezdeni, ugyanis jó néhány könnyen elvégezhető, pár perces tevékenység is évekkel meghosszabbíthatja az életünket. Mutatjuk, melyek ezek!

Séta

Napi 10 perc séta egy évvel is meghosszabbíthatja az életünket, fél órával pedig még több esztendőt nyerhetünk. A Leicesteri Egyetem kutatói megállapították, hogy utóbbi esetben a nőknél 1,4, a férfiaknál 2,5 évvel nő a várható élettartam. Érdekesség, hogy a kutatásban résztvevő alanyok a 60-as éveik elején jártak, ami remekül bizonyítja, hogy a sétát sosem késő elkezdeni!

Olvasás

Egy 2016-ban megjelent tanulmány szerint 50 év felett a rendszeres olvasás két évvel meghosszabbíthatja az életet. Nem mellesleg ha lefekvés előtt hódolunk az irodalomnak, még az elalvásban is segít.

Tanulás

Kutatók szerint minden egyes tanulással töltött év két százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát. Azok az évek, amelyeket tanulás nélkül töltünk, csaknem annyira károsak lehetnek, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

Kézműveskedés

Susan Magsamen amerikai kutató szerint a kreativitás egy évtizeddel is meghosszabbíthatja az életet, függetlenül attól, kinek milyen a kézügyessége. A tanácsai szerint naponta nagyjából fél órát érdemes valamilyen művészeti tevékenységgel tölteni, hogy kiaknázhassuk az azzal járó egészségügyi előnyöket.

Barátokkal való időtöltés

A barátokkal együtt töltött idő aranyat ér, és bár ezt eddig is tudtuk, kutatók hivatalosan is rámutattak, hogy akik egészségtelen életmódot folytatnak, de nagyobb társasági életet élnek, az egészséges életvitelt űző, de magányos személyeknél is tovább élhetnek.

+1: Boldog létezés

Bár a boldogság sok mindenen múlik, és ugyanennyire szerteágazó is lehet, szakértők szerint mindenképpen segít, ha sokat mosolygunk. Ez az élettartam meghosszabbítása szempontjából legalább annyira fontos lehet, mint a testmozgás. Egy több mint 150 ezer nő bevonásával készült tanulmány például bizonyította, hogy az optimista életszemlélet jellemzően négy és fél évvel hosszabbítja meg az életet.

(Glamour)

(Borítókép: Boldog férfi a természetben. Illusztráció: Getty Images)