A férfi hímtag méretének az elmúlt 30 évbeli változását vizsgálták kutatók egy új tanulmányban. Az eredmények kapcsán a szakemberek az aggodalmukat fejezték ki.

Nem kevesebb mint 55 ezer 761 férfi hímtagját vizsgálták meg az amerikai Stanford Egyetem kutatói egy új tanulmányban, hogy képet kapjanak a nemi szerv méreteinek változásairól. A szakemberek 1992 és 2021 között élő férfiak péniszét vették górcső alá: az átfogó tanulmányhoz összesen 75 kutatás adatait használták különböző államokból. Az eredmények végül aggasztani kezdték őket.

„A fejlődésben bekövetkező bármilyen általános változás aggasztó, mivel a reproduktív rendszerünk az emberi biológia egyik legfontosabb része. Ha ilyen gyors változást tapasztalunk, az azt jelenti, hogy valami erőteljes dolog történik a szervezetünkkel. Éppen ezért meg kell próbálnunk megerősíteni ezeket a megállapításokat, és ha ez megtörténik, meg kell határoznunk a változások okát” – hívta a figyelmet dr. Michael Eisenberg, a Stanford Orvostudományi Intézetének urológus professzora.

A kutatók eredményei szerint 1992 és 2021 között az átlagos merevedő pénisz hossza 25 százalékkal, 12,2 centiről 15,2 centire nőtt.

Azt is megállapították, hogy nyugalmi állapotban a férfi hímtag átlagos mérete 8,6, míg megnyújtva 12,9 centiméter. Bár a pénisz méretének növekedését a férfiak üdvözölhetik, dr. Eisenberg szerint a változás összefüggésben lehet a káros vegyi anyagoknak való kitettséggel.

„Több tényező is szerepet játszhat, például a hormonális rendszerünkkel kölcsönhatásba lépő kémiai expozíció, a növényvédő szerek vagy a higiéniai termékek. Ezek az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok a környezetünkben és a táplálkozásunkban is jelen vannak. Ennek a kitettségnek a hatására a fiúk és a lányok korábban léphetnek pubertáskorba, ami hatással lehet a nemi szervek, az pedig a vizelési és reprodukciós funkciók fejlődésére” – fejtette ki az urológus.

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi mérőszalaggal a kezében. Illusztráció: Getty Images)