Mindenkinek megvannak a maga szépségápolási szokásai, köztük az is, hogy miképpen távolítják el az orrukból a szőrt. Bár valakit egyáltalán nem érdekelnek a kikandikáló szálak, sokan nemtől függetlenül bevetnek különböző praktikákat a csipesztől az orrgyantáig. Egy nemrégiben megjelent szimulációban ugyanakkor felfedték, hogy aki így cselekszik, az nagyon rosszat tehet az egészségére nézve.

Az orr szőrtelenítésének veszélyeit mutatja be egy nemrégiben a YouTube-on közzétett szimuláció, amely joggal rémítette el az embereket attól, hogy szemöldökcsipesszel essenek neki a szaglószervüknek.

A videón először egy orrlyuk belseje látható, benne a szőrszálakkal. A szimuláció alámondásában elmagyarázzák, hogy ezek a szőrszálak, mint azt sokan tudják, egyfajta szűrőként működnek és megakadályozzák, hogy káros, irritáló anyagok jussanak be az orrjáratba. Ha kitépjük ezeket a szálakat, akkor valójában eltávolítjuk ezt a szűrőt, lehetővé téve a baktériumok szabad beáramlását a légutakba.

Ritka esetekben ez a baktérium az orrból az agyba juthat, ami súlyos szövődményeket okozhat

– figyelmeztetnek a felvételen. Egy korábbi Instagram-posztban az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat egy orvosa, dr. Karan Rajan a témában rámutatott, hogy kétféle orrszőrünk van. Egyfelől a mikroszkopikus csillószőrök, amelyek kiszűrik a nyálkát és a nyelőcsőbe küldik, amelyen keresztül a gyomorba kerül, valamint a nagyobb, hosszabb orrszőrök, amelyeket ki szoktunk tépni.

„Ezek a szálak azt akadályozzák meg, hogy a nagyobb szemcsék az orr hátsó részébe jussanak. Ha ezeket kitépjük, a tüsző körül lévő baktériumok hátra juthatnak és fertőzést, 

az úgynevezett veszélyháromszög miatt agyi fertőzést okozhatnak.

Ez úgy történhet, hogy az orrból a vért kifelé szállító erek találkoznak a vért az agyból szállító vénákkal. Ha a baktérium végül bejutnak az agyba, gyulladást okozhatnak, ami agytályog kialakulását eredményezheti. Bár ez hihetetlenül ritka, komoly problémákat okozhat a gyenge immunrendszerű embereknél, így a legelőnyösebb, ha csak lenyírjuk a nem kívánt orrszőröket” – hívta fel a figyelmet dr. Rajan.

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi az orrszőrét tépi. Illusztráció: Getty Images)