Bizonyos ételek mellett nagyon nem ajánlott kávét vagy teát inni rendszeresen, ha nem akarunk hiánybetegségekkel küzdeni.

Vannak a kávésok és vannak a teások, és persze van olyan is, aki mindkét forró italt kedveli. Ám egy szakértő szerint egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fogások mellé szürcsölgetünk el egy jó Earl Gray-t vagy egy erős eszpresszót.

Deborah Grayson gyógyszerész és táplálkozási terapeuta elmondta, hogy a tea vagy kávé fogyasztása bizonyos ételekkel, például vörös húsokkal és leveles zöld zöldségekkel együtt növelheti a súlyos tápanyaghiány kialakulásának esélyét.  

Ezekben a forró italokban olyan vegyi anyagok is megtalálhatók nagy mennyiségben, mint a polifenolok, tanninok vagy oxalátok, amelyek akadályozzák a szervezet számára létfontosságú vas beépülését a szervezetbe. A vas az oxigénszállításban játszik megkerülhetetlen szerepet az anyagcserében, így felel a szervezet megfelelő energiaellátásáért és az immunrendszer megfelelő működéséért is. 

Tehát tea vagy kávé mellett mellett tiltólistásak a vasban gazdag ételek, mint a steak és egyéb, vörös húsokból készült ételek, valamint a zöld zöldségek, mint a spenót, a brokkoli vagy a kelkáposzta.

„Ha mindig teát vagy kávét iszunk az étkezéshez, egy idő után vérszegények lehetünk” - mondta Grayson, és hozzátette, különösen a még menstruációs ciklussal rendelkező nők veszélyeztetettek. 

(Daily Mail)

(Borítókép: tea reggelire. Illusztráció: Getty Images)