Ki naponta, ki heti rendszerességgel bújik ágyba a párjával, de az is előfordul, hogy egy idő után hosszabb-rövidebb ideig alábbhagy a vágy. Egy szakember nemrég elárulta, hogy átlagosan heti hányszor kellene ágyba bújnunk a szerelmünkkel ahhoz, hogy a kapcsolatunk jól működjön.

Mindenkinek más-más preferenciái vannak, ha intim együttlétről van szó, így nem létezik egy egységes, mindenkire érvényes szám arra vonatkozóan, hogy mennyit kellene szexelniük a pároknak. A Match elnevezésű társkereső szakértője, Hayley Quinn mégis vette a bátorságot, hogy meghatározza, hozzávetőlegesen hány alkalommal kell ágyba bújnunk a párunkkal ahhoz, hogy a kapcsolatunk zökkenőmentesen működjön.

Quinn tapasztalatai szerint néhányan már akkor szexmentesnek tekintik a kapcsolatukat, ha egy hónapig egyáltalán nem bújnak ágyba a partnerükkel, míg mások csak akkor jelentik ezt ki, ha az egyik fél már egyértelműen kimondta, hogy nem vágyik többé intim kapcsolatra. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy egy hosszú távú párkapcsolatban több oka is lehet annak, ha hosszabb-rövidebb időre szünetelnek az együttlétek. Ilyen lehet például a munkahelyi stressz, a gyermekáldás, az öregedés, a hormonális változások vagy a betegségek miatti libidócsökkenés.

Mindettől eltekintve ugyanakkor a tudományos megközelítés szerint létezik egy optimális együttlétszám, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a kapcsolatban élők fenntartsák a boldogság és az elégedettség érzését.

Egy 2015-ös, 30 ezer résztvevővel készült kutatás eredményei szerint hetente legalább egy összebújás a „kötelező” az általános jólléthez.

Ezzel egy másik kutatócsoport is egyetértett, kiemelve, hogyha ennél kevesebbszer jut időnk és energiánk az intim együttlétekre, az már valószínűleg túl kevésnek számít, amire egy idő után rámehet a kapcsolatunk. Hayley Quinn ugyanakkor kiemelte, hogy semmiképp se érezzünk nyomást a kutatási eredmények miatt, a stressz ugyanis csak még inkább elnyomja a nemi vágyat. Gondoljunk inkább úgy a szexmentes időszakokra, mint egy átmeneti mélypontra, amelyből idővel kikeveredünk.

(HáziPatika)

(Borítókép: Szexelő pár. Illusztráció: Getty Images)