Ki reggel, ki este, ki egy nap többször áll zuhany alá, sokan mégsem gondolnak arra, hogy a magától értetődő testrészeken kívül a köldöküket is alaposan kimossák. Egy orvos azonban nemrég felhívta rá a figyelmet, hogy komoly egészségügyi panaszai is lehetnek annak, aki kihagyja ezt a lépést.

Dr. Karan Raj a TikTok egy szép követőszámmal rendelkező orvosa, aki rendszeresen oszt meg az egészséggel és az egészségtudatossággal kapcsolatos ismeretterjesztő videókat a követőivel. Legutóbbi felvételén annak a veszélyeit árulta el, ha valaki a tisztálkodások során nem fordít külön figyelmet a köldöke tisztaságára.

A videóban dr. Raj elmagyarázza, hogyha nem tisztítjuk megfelelően a köldökünket, akkor az olajos-zsíros szennyeződésekkel, elhalt hámsejtekkel, szöszökkel és különböző baktériumokkal telítődhet, amelyek komoly betegséget eredményezhetnek.

Megfelelő tisztálkodás híján a szennyeződések barnás-feketés egyveleggé állnak össze, amelyet köldökkőnek is neveznek. Hogy ez kialakuljon, ahhoz sokáig el kell hanyagolni a testünknek ezt a részét, ám ha már kialakult, a köldökkő komoly gyulladásokat és fertőzéseket eredményezhet. A doktor továbbá felhívta a figyelmet, hogy a köldök higiéniája még fontosabb lehet azoknak, akik piercinggel rendelkeznek az érintett területen.

@dr.karanr #duet with @crinc_3 natural ornaments! #schoolwithdrkaran ♬ I'm Coming Out - Diana Ross

(HáziPatika)

(Borítókép: Egy férfi köldöke. Illusztráció: Getty Images)