Nemcsak a hideg, hanem az életkor, az étrend és az életmód is hatással van a férfiak méreteire.

A Velvet többször is beszámolt már arról a gyakran visszatérő kérdésről, hogy számít-e a méret vagy sem. Egyes felmérések szerint a férfiasság mérete aránylag keveseket érdekel igazán, más adatok viszont mondják, hogy a nőket igenis foglalkoztatja, mekkora műszer rejlik partnerük alsójában. Ráadásul a férfiak harmada eleve nem is elégedett azzal, amit neki dobott a természet. Az InstyleMen cikkéből kiderül, hogy vajon ezek a méretek állandóak, vagy változnak az évek során?

A férfi hímtag mérete nem nő, viszont csökkenhet az évek múlásával. A szakértők ugyanakkor fehívják a figyelmet a különböző merevedési zavarokra, amelyek hátterében gyakran életmódbeli tényezők állnak, ezek befolyásolják a vérkeringést, az erekció minőségét és a tesztoszteronszintet. Például a dohányzás károsítja az ereket, ami gyengíti a véráramlást. Szív- és érrendszeri betegségek esetén, valamint cukorbetegségben vagy pajzsmirigyproblémáknál szintén felléphetnek hasonló problémák. Emellett nem csak szervi okok, hanem szorongás vagy depresszió is szerepet játszhatnak a merevedési zavarban, de életmódbeli változtatásokkal gyakran jelentős javulás érhető el.

Ebből kifolyólag, ha a férfi nemi szerv zsugorodásáról beszélünk, jellemzően nem arra kell gondolni, hogy konkrétan kisebb lett a „szerszám”. Viszont ha az erekció gyengébb a korábbinál, akkor bizony előfordulhat, hogy kisebbnek látja valaki.

Mindez a kor előrehaladtával az öregedési folyamatnak egyébként is természetes része.

De valamelyest kitolhatjuk ennek idejét a helyes táplálkozással, a káros szenvedélyek elkerülésével és rendszeres testmozgással.

(Borítókép: Férfiasság eltakarása. Illusztráció: peakSTOCK/Getty)