A másnaposságra javasolt egyik általános taktika a nagy mennyiségű víz fogyasztása a buli alatt, és lefekvés előtt. Ám egy új tanulmány szerint sajnos nem sokat érünk vele.

Makacsul tartja magát az a hiedelem, hogy egy átmulatott éjszaka után rengeteget kell inni, és ezzel ellensúlyozhatjuk a túl sok alkohol hatását a szervezetünkre, de a szakértők szerint ez nem sokat segít a másnaposság poklának elkerülésében. A holland Utrechti Egyetem kutatói három különböző tanulmány adatai alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a másnaposságot nem kizárólag a dehidratáció okozza – vagyis a vízivásnak csak korlátozott hatása van a szervezet regenerálódására.

A vizsgálat során két, alkoholt fogyasztó csoport tüneteit követték nyomon: az egyik tagjai ittak vizet lefekvés előtt, a másik csoportéi nem. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik vizet ittak, kevésbé érezték magukat dehidratáltnak, de ugyanolyan mértékű fájdalmat, hányingert és kimerültséget tapasztaltak, mint azok, akik lemondtak a vízről.

A tanulmány szerint a dehidrációt a víz- és elektrolitveszteség okozza, a vérnyomást, a folyadék- és elektrolitegyensúlyt szabályozó hormonrendszer aktiválódása miatt. Eközben az alkoholos másnaposság jellemző hatásai az oxidatív stressz és a szervezet alkoholfogyasztásra adott gyulladásos válaszreakciójának következményei, így ezekre a vízpótlás semmilyen hatással nincs.

Természetesen a másnap reggel gyakori tünete a dehidratáltság, ezáltal a szomjúság, de a felmérés szerint ezek viszonylag rövid ideig tartanak. Az alkoholfogyasztással együtt járó egyéb kellemetlen tünetek azonban általában egész nap fennmaradnak. 

„Minél többet iszunk, annál valószínűbb, hogy másnaposak leszünk. A vízivás segíthet a szomjúság és a szájszárazság ellen, de nem tünteti el rettenetes közérzetet, a fejfájást és a hányingert” – fejtette ki Dr. Joris Verster, az Utrechti Egyetem tanulmányának vezető szerzője.

(New York Post)

(Borítókép: másnapos férfi. Illusztráció: Getty Images)